Fredagsinspiration: Varför måste fredagsmys innebär chips, lösgodis och läsk? Vi tipsar om alternativ!

Vad är fredagsmys för dig? Det vill vi gärna veta! Vi på Redaktionen kan inte undgå att tycka att snacksindustrin på något sätt har ”kidnappat” begreppet ”fredagsmys”. 

Ingen har väl undgått ”nu blir det fredagsmys”-reklamfilmerna som på något sätt har definierat att mys i soffan med familj, sambo, vänner, nära och kära går bra med en påse chips eller popcorn. Mia Olsson, vår veckokrönikör tar många gånger upp just det att ”ät allt men inte alltid”. Visst kan man äta chips och godis då och då – det vi vänder oss emot är att hela begreppet fredagsmys på något sätt identifieras mer med socker och fett än med mys och samkväm.  Varför måste fredagsmys även betyda just chips, lösgodis och läsk i många familjer?

Det finns andra alternativ än chipspåsen och lösgodiset

Det finns andra alternativ än chipspåsen och lösgodiset (som Mia för övrigt skriver om i sin veckokrönika ”Gör slut med lösgodiset” som du kan läsa här) men framför allt tycker vi att vi nu tar tillbaka begreppet ”fredagsmys”.

Det räcker att få vara med dem man älskar – sedan är det ett aktivt val vad du stoppar i dig. Det påverkar även vad dina barn äter och kopplar fredagskvällarna och helgerna till.  Vad är ditt bästa fredagsmystips som inte involverar snask och godsaker?

Med det delar vi med oss av några nyttigare alternativ och passar på att önska alla våra läsare, era vänner och de som ni känner en härlig helg!
Redaktionen

Tips på nyttiga snacks från Mia Olsson

Mia driver sajten www.levdittliv.se samt skriver veckokrönika för DOKTORN.com

✓ Hemmagjorda chips

  • Skiva sötpotatis i en matberedare. Pensla sedan skivorna med olivolja och kryddar med din favoritkrydda. Själv brukar jag använda chili och citronpeppar.
  • Sätt ugnen på 225 grader, sätt in dina chips på bakplåtspapper.
  • Efter cirka 8 – 10 minuter vänder du chipsen penslar du på ett nytt lager av olivolja och kryddor på andra sidan. Riktigt gott och inte alls lika osunt!

✓ Jordgubbar (eller annan färsk nyttig frukt, beror på tillgänglighet)

En stor skål fylld med jordgubbar och en liten delikatessgaffel som man kan plocka jordgubbarna med. Det går att äta rätt många jordgubbar utan att det märks på vågen eller i byxlinningen och jordgubbarna är fyllda med c-vitaminer, folat, fibrer, magnesium, koppar, b-vitaminer och antioxidanter i massor.

✓ Bär 

Massvis med bär som är både goda och nyttiga att äta. Köp olika sorters bär och lägg i varierande skålar.

✓ Delikatesser 

Varför inte plocka ihop en egen delikatesstallrik till matchen, lite ost (helst inte alltför fet) i små bitar tillsammans med paprika, oliver och päron.

Gör en härlig tallrik till varje person – det är inte bara gott utan väldigt mysigt och ger kroppen bra förutsättningar.

✓ Hemmadipp

Använd crème fraîche som bas och tillsätt vad du själv tycker är riktigt gott. Kanske en het röra med tabasco och hackad persilja som är perfekt att ha till gurkstavar eller en lite snällare röra med lime, paprika och hackade oliver.

Din fantasi sätter gränser, pröva dig fram i köket och gör gärna flera olika men i mindre mängd.

✓ God dricka

Sen är det ju gott att ha något att dricka till. Jag brukar ta min mixer och lägga i isbitar, bär i olika smaker och vatten. Sedan mixar jag det och det blir riktigt goda törstläckande drinkar. Ha i lite mynta och citron och häll i höga glas – kan inte bli godare. Har du en sodastreamer och gillar bubbelvatten går det bra att ha i det.

Ett extra festligt tips är bubbelvatten, tranbär, lime och krossad is. Häll upp detta i ett högt fint glas, det ser ut som champagne och smakar riktigt gott!

En reaktion på ”Fredagsinspiration: Varför måste fredagsmys innebär chips, lösgodis och läsk? Vi tipsar om alternativ!

  1. Alis

    Good tips! Our sons always want chips and godis for fredagsmys, but we buy nuts and dried berries instead. However sometimes they would crave for something like chips, so we give them vacuum fried vegetable chips which contain only 2% fat. And if they want godis, we encourage them to eat vacuun dried strawberry instead. mumsigt-nyttigt.se has many kinds of vacuum fried and dried chips. My 15 months-old son loves vacuum dried fruit, and my 6 yrs-old son likes vacuum fried okra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.