Svenskarna vill ha fler alkotester i trafiken

Varje år dör cirka 75 människor i trafiken på grund av rattfylleri – med andra ord innebär det att var fjärde dödsolycka är relaterad till alkohol.

Tre av fyra svenskar vill att polisen ska göra fler alkotester i trafiken för att stoppa förarna innan någon olycka sker. Det visar en undersökning som försäkringsbolaget IF nyligen har gjort. Undersökningen är gjord på 3 500 slumpvisa personer.

Arne Winerdal, VD för Motorförarnas Helnykterhetsförbund, MHF, vill att förbättringar ska ske. Framförallt att man ska testa fler förare vid Sveriges färjeterminaler. De har nyutvecklat så kallade alkobommar där man har möjlighet att kunna kontrollera fler trafikanter. Deras mål är att alla 3,5 miljoner bilar som kör av färjor i Sverige ska alkotestas innan de släpps ut på våra vägar.

Alkobommarna vid färjeterminalerna fick i våras grönt ljus av Rikspolisstyrelsen. Dock kvarstår då frågan när de kan tas i bruk då bommarna måste kombineras med personal och det är bara tullpersonal, kustbevakning och polis som kan ta hand om och lagföra de som fastnar i utandningsprovet.

Man kan tycka det är märkligt att man inte försöker sätta upp planer eller avsätta resurser och personal som kan ta hand om dessa personer då det är betydligt kostsammare och mer resurskrävande för samhället med de olyckor som är alkoholrelaterade. Frågan utreds vidare och ska diskuteras vidare med berörda myndigheter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.