Vårdpersonalen är less på arbetsförhållandena

Arbetsmiljön för landets sjuksköterskor har inte blivit bättre för att sommaren är över. Flera hundra sköterskor har redan sagt upp sig, vilket leder till hotad patientsäkerhet och ökad press på den personal som fortfarande är kvar på sin arbetsplats.

Innan sommaren skrev vi här på bloggen om att vårdmottagningarna och sjukhusen inte hade full täckning när det gäller antalet sjuksköterskor kontra antalet patienter. Det har nu lett till att personalen är helt slutskörd. I dagens Metro Stockholm, kan man läsa att 500 sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensköterskor runt om i landet har sagt upp sig på grund av de rådande arbetsförhållandena.

På vissa håll i exempelvis Skåne råder det anställningsstopp, trots att de har personalbrist. Personal som vill vidareutbilda sig har inte möjlighet att göra det då de inte kan få ledigt från sin nuvarande tjänst.  Som ni kan se så får de som behöver akutvård sämre hjälp, vilket påverkar patientsäkerheten negativt och enkla sjukdomsfall får vänta längre innan de får hjälp.

De som lämnar sina arbetsplatser har möjligheter att få arbete inom den privata vården som har bättre arbetsförhållanden. Norge erbjuder den svenska vårdpersonalen högre lön och tar de arbete där så försvinner även viktig kompetens utomlands.

– Vi behöver en förändring innan systemet urholkas helt och hållet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.