Fredagsinspiration: Goda grannar (vinn böcker) & picknickmat i höstsolen!

Hur är relationen med dina grannar? En god granne kan faktiskt betyda bättre hälsa.

Det konstaterar i alla fall forskaren Malin Eriksson i en avhandling. Hon kom bland annat fram till att om du är kvinna, socialt aktiv och området du bor i även är socialt – så ökar chansen till god hälsa. En egenskap som dock bara kunde härledas till kvinnor, inte män. Vad nu det kan betyda.

Hur är relationen till din granne? Skulle du kunna gå in och låna en kopp socker (en kopp?!) eller be om hjälp att flytta en möbel? Eller har ni bott mitt emot varandra i flera år utan att göra annat än att säga ett kort ”hej”? Är det skillnad mellan att bo i ett villaområde i en mindre stad, ett flerbostadshus i innerstaden i någon av våra större städer, att bo i ett miljonprojekt eller lite ensligare på landet? Eller flyr du när det är ”städdag” i kvarteret?

I Malin Erikssons fall fanns en tanke att forskningen skulle kunna ligga till grund för hur man utvecklar ett närområde. Hur husen byggs, att det finns sociala ytor och gemensamma platser. Social planering av bostadsområden kan bidra till att bygga relationer och förstärka känslan av samhörighet och faktiskt även säkerhet då många, främst kvinnor, kan känna sig otrygga. Ensamhet på äldre dagar kan dessutom vara ett direkt hot mot hälsan, något du kan läsa mer om här.

Allt är relativt, men vi kan ändå konstatera att Malin Eriksson kom fram till att socialt kapital (sociala relationer) generellt ökade chansen för god hälsa hos såväl män som kvinnor.

Så, varför inte bjuda in din granne, dina vänner och ha en gårdsfest? Vi skickar med ett recept på lite plockmat som är perfekt för såväl picknicken som en trevlig sammankomst ”nere på ängen”, ute på gården eller vid båthuset. Och berätta gärna ditt bästa ”grannminne” i kommentarerna. Träffade du en granne du gifte dig med? Eller någon du tränar med? Någon som sitter barn- eller hundvakt?

Skicka oss dina berättelser i kommentarerna här, på Facebook eller via info@doktorn.com (märkt ”Goda grannar”) så är du med i utlottningen av tre hemliga böcker (bra böcker såklart!).

Och när du har skickat in din berättelse så hoppar (nåja) du ut i köket  och lagar till lite mat som är lätt att ta med när du umgås med vänner, grannar och bekanta…

Trevlig helg önskar vi på Redaktionen

(Ibland kan man känna sig väldigt ensam, då är det skönt att ha någon att prata med. Telefonnummer till olika organisationer kan du hitta i den här listan.)

Äntligen höst – picknickmat!

Packa picknickkorgen och njut av att äta ute så länge vädret tillåter.

Med en smaskig tunnbrödrulle och en god bärsmoothie till så är utflykten komplett! Läs recepten här på www.doktorn.com

En reaktion på ”Fredagsinspiration: Goda grannar (vinn böcker) & picknickmat i höstsolen!

 1. Ann-Charlott Thorén

  Hej!
  Vill berätta om våra goda grannar!
  Vi bor i skogen 4 kilometer från byn och när vi hade bott här i fyra år byggde våra grannar ett hus några hundra meter från vårt, de hade två flickor och vi hade två pojkar. Naturligtvis fann barnen varandra och lekte dagarna i ända, och vi vuxna drack kaffe tillsammans och arrangerade lite fester ibland.
  Har det varit något problem har det alltid varit enkelt att fråga ”grannarna” om hjälp.
  Varje familj har levt sina liv men det har alltid fungerat att lösa saker tillsammans om problem uppstått.
  När min man var sjuk och jag behövde ligga där om nätterna, ställde min grannfru upp och sov där några nätter så jag fick sova ut, det glömmer jag aldrig.
  Det är svårt att förklara känslan, men det har varit en stor trygghet att ha dessa grannar under årens lopp.
  Vi har nu haft denna goda anda i 30 år.
  Herr och Fru Granne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.