Debatt: Coolare marknadsföring = nyttigare val hos barn?

Alla som har småbarn i sin närmaste omgivning är väl bekant med det intryck ett barns beslutsamhet i samband med val av livsmedel kan innebära.

Nu har ett gäng amerikanska forskare gjort ett roligt test (läs mer i artikeln). De har nämligen klistrat Elmo, en känd barnprogramsfigur, på ett äpple och därmed fått barn att oftare välja äpplen.

Det fick oss på redaktionen att fundera. Varför finns det inte starkare marknadsföring för ”nyttigare ”val? Många gånger marknadsförs ekologiska och ”naturliga” livsmedel som lite gammeldags. I någon genuin burk, brunt papper, snören, etiketter osv. Det känns dyrt, avancerat och – inte ”normalt”. Och det räcker för att vi, tillsammans med barnen, ska låta bli.

Vad händer när nyttigare val helt plötsligt placerar sig på hyllan och ser ”helt normalt” ut?

När frukt marknadsförs med figurer som barnen är vana vid? Invändningen kan vara att ”barn ska lära sig ändå utan tecknade figurer” – men med facit i hand så gör de väl ändå inte det? De följer massan.

Kan man göra mat coolare? Kan det gå att flytta fokus från ”onyttigt” till ”nyttigt” genom att helt enkelt klistra etiketter på ett äpple? En förenkling, självklart – men absolut tänkvärt. Vad tror ni? Är det möjligt och i så fall – hur gör vi? Eller har ni några bra exempel där det här redan finns/görs?

Vad tror och tycker du?

Kommentera gärna här, på Facebook eller Twitter – vi är mycket nyfikna på om vi inte kan ta kontrollen över en hälsosammare livsstil helt enkelt genom att göra den roligare (och coolare om man nu får använda det uttrycket).

Om någon undrar vem ”Elmo” som vi skriver om i artikeln är så är han det röda trollet till vänster…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.