Fredagsinspiration: Träffa fluortanten och… våfflor!

Imorgon lördag är det Fluortantens dag. Så, är det okej att äta lördagssnask? ”Fluortanten” har ordet.

Och, bara så vi har det sagt – visst kan det finnas fluorgubbar också! I vilket fall, i ett uttalande så säger Bibi Stenman, ”överfluortant” på Folktandvården: ”Godis en gång i veckan är ingen fara. Speciellt inte om du äter allt på en gång.

Handen på hjärtat, hur många gånger i veckan äter du godis? Man ska självklart äta och må bra men som Bibi Stenman säger så är det farliga inte vad utan hur vi äter. Och det vill Redaktionen minnas sedan urminnes tider (eller sedan vi började gå till ”tandis”) att visst var det småätandet som pekades ut som boven i karies-dramat!  ”Överfluourtanten” själv ger även ett tandbortstips:

2+2+2+2+ = kom ihåg att du ska borsta dina tänder 2 gånger per dag, i 2 minuter, med 2 centimeters tandkräm och därefter vänta i minst 2 timmar innan du äter något igen.

I Stockholm får 8 500 elever träffa ”fluortanten”. Alla länets 3, 5, 7 och 13 åringar får även av Folktandvården lära sig borsta tänderna. Är du i Stockholm lördag den 1 september? I så fall kan du som är vuxen få information och träffa fluortanter och fluorgubbar på Sergels torg 11-11:30 och skölja tänderna, få information, goda råd och kunskap (det gillar vi) och dessutom höra fluortantsången. Vågar du missa?

God tandhygien är en vinst för såväl människor som våra husdjur – så missa inte att ta hand om din mun och dina tänder!

Med det sagt, dags för veckans klassiska recept. Den här gången blir det riktigt smarrigt och som Mia Olsson brukar säga, ät allt men inte alltid. Men våfflor någon gång ibland nu när vi är så nära ”Våffeldagen” (okej, vi vet att Maria Bebådelsedag är den 25 mars men vi måste ju ha någon orsak att fresta er med ett så gott recept …) är ju helt okej.

Så, vi hoppas ni får en toppenhelg, äter gott, motionerar och får frisk luft och sätter igång kroppen, njuter av något smarrigt och inte glömmer att borsta tänderna, för alla minns väl de här två figurerna…

(Karius och Baktus)

Trevlig helg önskar Redaktionen

Våfflor på farmors (eller farfars) vis

På våffeldagen får vi frossa i våfflor utan att skämmas! Kanske är du mest van vid de klassiska våfflorna som äts tillsammans med grädde och sylt. Men det går faktiskt att variera våfflorna efter smak och tillfälle.

Internet kryllar av recept på allt ifrån matiga och söta till gluten- och laktosfria våfflor. Vi har valt att lägga upp ett klassiskt recept, så att du kan du kombinera med dina favorittillbehör. Testa färska frukter, glass, sirap, nötter, grönsaker, ost eller varför inte en bit kallrökt lax och rödlök? Läs hela receptet på www.doktorn.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.