Har du registrerat din hjärtstartare? Ladda även hem instruktion till hjärt- lungräddning!

Den här skylten sitter där det finns hjärtstartare.

Den här skylten sitter där det finns hjärtstartare.

Under Almedalen mötte vi ett företag som sålde och hyrde ut hjärtstartare till företag och organisationer. Det tycker vi är ett väldigt bra initiativ då en hjärtstartare ökar chanserna att rädda liv. Nu finns det ett nytt initiativ, hjärtstartarregistret, där du som har en hjärtstartare kan registrera dig för att man lättare ska kunna hitta vilka hjärtstartare som finns tillgängliga för allmänheten runt om i landet.

Enligt Svenska hjärtstartarregistret själva är det här det första registret i sitt slag i Sverige och det startades på initiativ av Civilförsvarsförbundet och Svenska HLR-rådet. För allmänheten är det nu enkelt att gå in på www.hjartstartarregistret.se och se var det finns hjärtstartare runt om i landet, en kunskap som kan betyda skillnaden mellan liv och död om ett plötsligt hjärtstopp skulle inträffa.

Har du en hjärtstartare? Registrera hjärtstartaren gratis här (att registrera är, förutom att vara kostnadsfritt, frivilligt och innebär inga krav, allt enligt Svenska hjärstartarregistret själva)

Vad är ett hjärstopp?

Hjärtstopp innebär helt enkelt att hjärtat slutar att slå. Det kan bero på många olika orsaker men oftast på grund av att ett ”elektriskt kaos” har ersatt den normala rytm hjärtat ska ha. Plötsligt hjärtstopp leder till att man kollapsar, tappar medvetandet, blir utan puls och slutar att andas. Om man inte får hjälp inom några minuter är risken stor att man avlider. Tiden är mycket avgörande vid plötsligt hjärtstopp.

Om någon i din närhet drabbas av plötsligt hjärtstopp…

1. Ropa på hjälp

2. Ring 112

3. Hjärt- lungräddning

Ladda ner instruktion för hjärt-lungräddning här

Vad är en hjärtstartare?

En hjärtstartare är en maskin som känner av hjärtverksamheten hos en människa. Hjärtstartaren kan leverera en strömstöt mot hjärtat och på så sätt återställa den normala rytmen och få hjärtat att slå igen. De är enkla att använda och instruerar av sig själv användaren hur man gör, vissa kan även justera volymen om det är väldigt mycket oväsen på platsen där personen som drabbats finns. Det finns många olika modeller på marknaden men de har så gott som samma funktioner och ser likadana ut. Du kan inte använda hjärtstartaren på en person som inte drabbats av hjärtstopp – då protesterar maskinen.

Om du har en hjärtstartare är det viktigt att vara medveten om att du som privatperson inte har något medicinskt eller juridiskt ansvar. Däremot ska du se till att utrustningen fungerar samt att den går att använda. Det finns tydliga instruktioner om detta i anknytning till hjärtstartaren.

Vad är ”kedjan som räddar liv”?

  • Tidigt larm för att få hjälp
  • Tidig HLR för att vinna tid
  • Tidig defibrillering för att starta hjärtat (enbart hjärt-lungräddning startar inte ett stillastående hjärta. För detta behövs en hjärtstartare)
  • Tidig medicinsk behandling (ambulanspersonal)
  • Vård efter hjärtstopp (på sjukhus)

Om alla länkar i kedjan fungerar snabbt och effektivt skriver Svenska hjärtstartarregistret att chanserna för att överleva ett plötligt hjärtstopp ökar markant. Så gå in och registrera din hjärtstartare redan idag – alternativt skaffa till ditt företag/din organisation!

Källa: Svenska hjärtstarregistret

En reaktion på ”Har du registrerat din hjärtstartare? Ladda även hem instruktion till hjärt- lungräddning!

  1. Ping: Rädda liv – testa hur långt du har till närmaste hjärtstartare « DOKTORN.com Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.