Fredagsinspiration: Vad är ”hälsa” för dig? Plus recept på tomatkyckling i ugn!

Ibland får vi frågan vad ”hälsa” egentligen är. Och det kan man undra. Är hälsa att äta något gott ibland? Eller är hälsa att springa den där extra milen? Är hälsa att bara få leva? Vi tror att hälsa är i betraktarens öga.

Ibland kan det vara så skönt att bara sitta i soffan och läsa en god bok. Då kan det vara hälsosamt. I bland kan det vara mysigt att gå ut med vänner och fika – och kanske väga på vågskålen om den där desserten är okej eller inte. Det kan bara du veta.

Vi tror att ”hälsa” ibland blir kidnappat. Mycket förknippas med ”hälsa” och ”ohälsa”. Men ingen har egentligen en definition av hälsa. Alla vet att det är nyttigt att ha en sund kroppsvikt, att röra på sig eller att inte äta alltför mycket av vissa saker. Lagom är många gånger bäst. Men bland alla dieter, teorier och filosofier får vi inte glömma bort oss själva.

Vad tycker jag? Vad vill jag göra för att må bra? Det många gånger vår krönikör Mia Olssons filosofi. Att vandra förbi alla krigsrubriker om hälsa och ohälsa och istället fokusera på sitt eget välmående. Så, inför helgen tycker vi att du ska ställa dig frågan, framför spegeln ”vad betyder hälsa för mig?

Vi håller tummarna för att du hittar ett riktigt bra svar som kan motivera dig inte bara genom helgen, veckan och hösten utan genom hela livet. Du sätter agendan, ta tillbaka ordet ”hälsa” och må riktigt bra!

Veckans recept är passande nu när det börjar bli lite ”höstigare” ute, tomatkyckling i ugn. Lättlagat och framförallt sköter rätten sig nästan helt själv. Så, laga lite god mat, rör på dig, njut av lugnet i soffan eller åk på lekland med barn och barnbarn, gå på konstmuseum – gör vad du vill, som du vill och ha en superskön helg!

Hälsar Redaktionen

Tips från Mia’s krönika ”Mia’s krönika: Nu blir det motivationskrönika – jag delar ut morötterna!” som du kan läsa här:

  1. Planera! Jo men visst, planera din mat för hela veckan och se till att ha med matlådor till jobbet. Det underlättar och minskar impulsköp som många gånger är onyttiga. Det gäller även när du går och handlar, att planera innan och var inte hungrig för då slinker de där onyttiga varorna så lätt ner i korgen.
  2. Hög kvalitet! Våga äta mat med hög kvalitet. Skippa varmkorven, strunta i den panerade fisken. Ta dig tid att ta reda på vad som är bra proteiner, hur man mixar en god och samtidigt stadig sallad. Läs på om långsamma kolhydrater, ät från alla näringsdelar och fördela jämt över måltiderna. Kunskap gör kocken och kvaliteten maten!
  3. Glöm inte! Glöm inte bort mellanmålet. Istället för att känna den där sugande hungerkänslan, ät mellanmål på förmiddag och eftermiddag och låt kroppen få uppleva en jämnare känsla av mättnad. Äter du regelbundet minskar sötsuget.
  4. Bort med onödigheter! Försök undvika dessa ständiga sockerchocker som finns i läsk, saft och annan dryck (det gäller även alkoholhaltiga drycker). Gör upp en perido då du bestämt dricker bara vatten, kaffe eller te. Smaksätt ditt vatten, bubbla det – gör vad du kan med det som finns istället för att tillsätta sånt som vi vet är onödigt.
  5. Fram med kalendern – smit inte! Använd din kalender, digital eller traditionell, och skriv in dina fysiska aktiviteter. Gör klart dessa vecka för vecka. Det är ingen idé att gapa efter mycket eftersom hela stycket oftast blir liggande. Istället, ta små steg men gör dessa synliga. Gör en plan som håller. Trappa upp, börja med till exempel 30 minuter promenad första veckan, sedan lägger du på styrka, sedan ytterligare kondition. Även de minsta aktiviteterna skriver du in i kalender så de syns, smart!
  6. Rensa! Rensa i skåpen. Gamla varor, brutna kakförpackningar, halvdrucken läsk. Släng ut och skapa nya rutiner. Nu är det din möjlighet!

 

Tomatkyckling i ugn

Tomatkyckling i ugn är en varm smakrik och framför allt lättlagad rätt.

Servera med fullkornsris eller varför inte en välkomponerad grönsallad som ett nyttigare alternativ! Läs hela receptet här på www.doktorn.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.