Debatt: ”I väntans tider” – kan vi bygga världens smartaste väntrum?

Idag tillkännagav vi på DOKTORN.com ett nytt samarbete som kommer innebära mer väntrums-TV åt folket. Vi älskar landets väntrum där det finns möjlighet att öka tryggheten helt enkelt genom att sprida relevant kunskap i kombination med en trivsam miljö. Och efter snart mer än 10 år i branschen och ett nätverk av kontakter är vi väl medvetna om hur de svenska väntrummen ser ut. Och det är något som varierar friskt.

I debatter kring alternativ vård har det ibland pratats om att det är själva upplevelsen i samband med alternativa behandlingar som grundlägger känslan av att man ”får effekt”. Huruvida behandlingarna hjälper eller inte ger vi oss inte in på men faktum är att upplevelser som dofter, färger och belysning länge varit en känd faktor när det handlar om hur vi mår. Hos många alternativa kliniker är det mjukare belysning, (ibland) skönare möbler, stämningsfulla bilder. Många gånger finns det en genomtänkt filosofi med väntrummen där vanliga traditionella väntrum ligger långt efter.

Samtidigt fyller väntrum en unik funktion, de måste vara praktiska. Man kan till exempel inte ha alltför dunkel belysning, många olika växter (ett fåtal, men många växter kan påverka allergiker) eller extremt färgglada miljöer för även detta kan påverka välmåendet hos den som besöker ett traditionellt väntrum. Det ska upplevas en seriositet och en klinisk miljö när man besöker ett väntrum i väntan på vård. Med det inte sagt att det behöver vara tråkigt. Eller opersonligt.

En annan faktor är pengar. Att rusta upp alla Sveriges väntrum är naturligtvis en kostnadsfråga. Vi har genom åren besökt mindre, privata eller landstingsägda, kliniker, vårdmottagningar och tandläkarmottagningar som med enkla grepp har skapat en mer trivsam miljö, samtidigt finns det många väntrum med gamla möbler, trista väggar och dåligt organiserad närmiljö (gamla tidningar, ouppdaterade broschyrer med mera).

Det är här vi tror det går att göra skillnad. Att det genom enkla grepp ska gå att förändra och förbättra. Att ge besökarna möjlighet att sitta ner och vänta i lugn och ro men även kunna erbjuda ökad kunskap i form av broschyrer, väntrums-tv och uppdaterade tidningar.

Vår filosofi är att kunskap ökar tryggheten. Runt om i landet har man redan idag börjat se över vilka förändringar man kan göra i väntrummet. Som sagt, det fyller redan en viktig funktion och har därför vissa riktlinjer – och om du fick drömma och tänka fritt, hur tycker du att ett bra väntrum ska vara? Vilken teknik borde finnas? Hur ska möblerna vara? Vad borde personalen tänka på? Belysning? Färger? För vi tror att det går att göra mer. Mycket mer. Och vi har bara börjat!

Dela med dig – vad är din vision av världens bästa väntrum?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.