Ambulanspersonalen arbetar dubbelt – påverkar patientsäkerheten

Den psykosociala miljön för personalen på Falck Almulans är enligt Socialstyrelsen för dålig då de arbetar för hårt, vilket påverkar patientsäkerheten.

Enligt arbetslagen får personal ha max 200 timmars övertid per år, men Falck Ambulans som har hand om ambulanssjukvården i Stockholm, Göteborg, Skåne, Östergötland, Dalsland, Gotland och i Västerbotten har hittat ett kryphål i reglerna som medför att personalen kan arbeta mer än så.

Falck Ambulans har ett eget bemanningsföretag, Falck Services, där den ordinarie personalen kan arbeta på timmar, utöver deras egna ordinarie tjänst. Det är med andra ord inte ovanligt att personalen arbetar 24 timmars pass i sträck. Personalen kan därmed i Falck Services arbeta obegränsat arbetstimmar skriver Svenska Dagbladet i sin nätupplaga idag.

Patientsäkerheten påverkas negativt med outvilad personal
Personal med mycket övertid och som inte är utvilade fungerar både psykiskt och fysiskt sämre när de behöver ge akut vård. Tålamodet brister lättare och risken för felaktig behandling ökar. Företagets VD, Sven Engquist, har vid ett internt möte sagt att de är tvungna att köra över facket för att det inte finns tillräckligt med personal och att detta är den enda lösningen på problemet. Facket själva anser att det egentligen handlar om att Falck hellre vill hålla nere personalkostnaderna. Så var beredd på att nästa ambulanspersonal du möter på kan vara den som inte är utvilad.

Vi får hoppas på att facket sätter hårt mot hårt och får en lösning på problemet. För SvD har tidigare rapporterat att inför sommarmånaden så saknades det full bemanning under 70 dygn så det gäller därmed att inte bli akut sjuk eller skadad på fel dag – hur man nu kan påverka detta?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.