Fredagsinspiration: Musik, sömntips & recept på halstrad lax!

Det finns många orsaker till att god sömn är bra för hälsan. Studier visar att dålig sömn kan påverka vår hälsa ganska rejält om den ofta blir oregelbunden och störd. Därför är det bra om man kan få en god natts sömn och vi har några tips på hur du kan få sova skönt.

Tipsen kanske har varit med någon gång förut – men de tål att upprepas. Men först tänkte vi bara börja med att prata lite om musik. Vi är nyfikna på vad du tror att musik betyder för hälsan? Och framför allt vad musik betyder för dig? Bland annat har forskare använt skivspelare i arbete med rehabilitering, något du kan läsa om här.

Musik kan påminna om glada tider, sorgliga tider, det kan ge energi eller avslappning. Hur använder du musik i din vardag? Eller tycker du rent av att det är för mycket musik och att vi istället borde omfamna tystnaden och lugnet? 

Berätta gärna för oss vad du tycker och tänker om musik! Och som sagt, musik kan ibland vara bra för att slappna av, många lyssnar på lugn klassisk musik när de gör avslappnings- och andningsövningar till exempel. Men om det inte hjälper, eller om man inte vill lyssna på musik, så kommer här några råd för en god natts sömn:

  • Se till att det är mörkt, tyst och svalt i sovrummet. Idealtemperaturen är 14-18 grader.
  • Skaffa en skön och bekväm säng.
  • Undvik kaffe, te, läsk, energidrycker och alkohol minst sex timmar före sänggåendet.
  • Ät ordentligt på kvällen. Att vara hungrig påverkar sömnen.
  • Avsätt tid för nedvarvning innan du går och lägger dig.
  • Gå inte till sängs utan att vara sömnig. Är du inte sömnig, gå upp och gör något annat tills du blir sömnig.
  • Skaffa rutiner inför sänggåendet.

Tipsen kommer från Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare vid Karolinska Institutet. Vill du läsa mer om sömn kan vi verkligen rekommendera artikeln ”Fem vanliga frågor och svar om sömn” som du kan läsa här.

Nu över till veckans recept som är ett fiskrecept. Visste du att barnfamiljer under 2011 åt 14% mindre fisk (läs mer här), detta trots att fisk anses mycket nyttigt. Därför valde vi denna fredag att ta ett av våra många fiskrecept som en smarrig laxrätt. Har du några egna goda fiskrecept? Tipsa gärna, detsamma gäller om du har några bra egna idéer om hur man kan få en god natts sömn!

Låt väl smakas och trevlig helg på er!

Halstrad lax med saffran och vitvinskokt fänkål

Laga gärna till den här lättlagade laxrätten. Med en blandning av smaker framtagna av mästerkocken Leif Mannerström kommer det garanterat att bli en hit i köket.

Receptet kommer från Leif Mannerströms senaste kokbok ”Matglädje hela livet”. Läs hela receptet här på www.doktorn.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.