Rätten till ett specifikt boende på ålderns höst

Tidigare i somras, under Almedalsveckan, skrev vi om bland annat Aleris som bygger anpassade äldreboenden. Det är dock långt ifrån självklart att alla tycker att vi bör ha särskilda äldreboenden för personers olika behov.

Det har bara under de senaste åren startat exempelvis en rad äldreboenden med finsk inriktning. Det betyder att personalen och ”stilen” på äldreboendet ska tilltala finsktalande personer. Det finns även initiativ till att öppna ett äldreboende för HBT-personer och redan idag har Aleris ett äldreboende med orientalisk inriktning.

Förespråkarna säger att många på äldre dagar har behov av att känna igen sig, förstå språket och kunna känna samhörighet. Det är därför ett specifikt äldreboende är bra. Andra som inte är lika positiva hävdar att det kan bli segregering på äldre dar, något man hela tiden kämpar för att undvika i samhället.

Faktum är att när man till exempel drabbas av demens så försvinner ibland en del av språket och uppfattningsförmågan. Då kan möjligheten att prata sitt eget språk eller att personalen förstår de traditioner och religiösa inriktningar man alltid har haft underlätta tillvaron. Det här är något som blir alltmer aktuellt i och med att den åldrande befolkningen i Sverige också inkluderar andra trosinriktningar och språk.

Frågan är inte helt enkel. Var går gränsen för specifika äldreboenden? Hur ska dessa finansieras? Eller bör vi lägga undan idéerna på specifika äldreboenden och istället satsa på en mer mångkulturell personal med möjlighet att förstå behoven hos olika vårdtagare?

Det är inte klart än om det i framtiden kommer finnas många olika äldreboenden eller hur äldreomsorgen kommer att se ut – men tydligt är att det finns ett behov för större flexibilitet hos vårdgivarna eftersom representanter från branschen ser att intresset för den här typen av boenden är stort.

Kommentera gärna inlägget med vad du tror, tycker och tänker kring den här typen av äldreboenden.

Mer läsning:

Veckans fråga: 

En reaktion på ”Rätten till ett specifikt boende på ålderns höst

  1. På Opincare håller vi med om att vårdtagarna ska ha mer inflytande på äldreboendet. Det är ju trots allt där de bor, klart det ska få bestämma hur och var de ska bo. Om inte så finns det i alla fall utrymme att uttrycka sitt missnöje.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.