Sommarlov åt alla – men vad är ett bra sommarlov egentligen?

Visst ska alla barn ha ett härligt sommarlov. Men vad är egentligen ett ”bra” sommarlov och hur definierar vi vad barn ”har rätt till”? 

Debatten kring ekonomi och barnfamiljer har varit intensiv i samband med finanskriser och socialreformer och bland mycket annat har man debatterat skolutflykter, glasögonbidrag och vad man kan, ska och bör få bidrag till. Frågan är vad anser vi att våra barn har rätt till? Är en utlandsresa en rättighet? En campingsemester? Eller att kunna åka på utflykt under dagen? Vad tror och tycker du är ett bra sommarlov för barn? Diskutera gärna i kommentarsfälten eller på vår Facebooksida.

Vi på Redaktionen har ingen bra definition vi heller. Vi anser att det viktigaste är att alla barn får må bra även under sommarperioden oavsett var de befinner sig. Många gånger tror man att andra gör mycket mer än de egentligen gör. Det viktigaste är att skapa sig möjligheter utifrån sina förutsättningar. Läger är ett sätt att spendera sommarlovet även om det kanske passar långt i från alla. Sommarlovatalla.nu är sajt som listar olika läger som arrangeras i sommar, du hittar sajten och listorna här.

Tänk på att barn generellt kan vara mer utsatta under sommaren när deras ”jobb” och ”arbetsplats”, skolan, har stängt. Det har många gånger även fritids, förskolor med mera. Vad gör ditt barn framför datorn? Vad gör ditt barn ensam hemma om du måste jobba? Vad kan och vill ni göra för aktiviteter tillsammans? Ta dig tid innan sommaren och sätt er ner tillsammans, planera – sätt upp några delmål på vägen (dagsutflykter, picknick och liknande) som alla kan se fram emot.

Det viktigaste är att du och ditt barn känner er trygga och nöjda med er tillvaro oavsett vad ni gör eller inte gör. Ett tryggt sommarlov är en bra start!

Mer läsning:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.