Fredagsinspiration: Professorns må bra-tips! Coolaste t-shirten i vården? Erik Lallerstedts salladsrecept!

Mai-Lis Hellénius är en professor som vi på Doktorn gillar. Hon arbetar mycket med förebyggande åtgärder och är överläkare på Livsstilsmottagningen. 

Vi har intervjuat Mai-Lis tidigare i samband med att vi pratade om motion på recept och bland annat fått några smidiga tips hur vi ska må bättre. Men inte nog med det, Mai-Lis har många järn i elden och har precis givit ut en ny kokbok med den ärtiga titeln ”Riktiga män äter sallad”. Den innehåller bland annat intervjuer med Börje Salming och Erik Lallerstedt och en massa snygga bilder och recept. Initiativet kommer från att det faktiskt är så att män äter mindre sallad vilket visar sig påverka hälsan när man når medelåldern. Så karlar, mer grönt på tallriken (kan bland annat minska impotensbesvär)!

Här är professorns fem tips för bättre hälsa:

  • Du vet bäst själv, följ dina egna tankar och idéer om vad man ska börja med, maten, rörelse eller rökning.
  • Få in rörelse, helst varje dag – Mai-Lis föredrar ordet rörelse framför motion.
  • Tänk tvärtom när det gäller maten – se grönsaker och frukt som maten och det övriga som grönt. Använd din gamla arveservis, som ofta är mindre i storleken.
  • Prioritera sömn – idag verkar många tro att man inte behöver sova mer än fyra till fem timmar per natt. Sömnen är viktigare än vad många tror.
  • Ha roligt! – försök att göra matstunden och aktiviteterna till något som känns bra och kul, så att det inte blir ”jobbiga måsten”.

Vårdkampen går vidare för sjuksystrarna som vill ha höjd ingångslön. Men hur är den interna kampen egentligen på landets vårdmottagningar? Är läkare bättre? Finns hierarkierna kvar? Vi har i vilket fall fått in en bild till redaktionen från en läkare som på sin arbetsplats väljer att antingen smöra för sjuksyrrorna eller hylla en yrksegrupp (förtäljer inte historien) med den här t-shirten-> 

Vad har du för erfarenhet av vården? Jobbar du inom vården? Berätta, tipsa, dela med dig – vi svarar alltid på info@doktorn.com

Veckans recept kommer från just boken ”Riktiga män äter sallad” och är stjärnkocken Erik Lallerstedts bidrag. Vill du vara med och vinna boken? Prenumerera på vårt nyhetsbrev, gå in här http://www.doktorn.com/nyhetsbrev och anmäl dig kostnadsfritt. Tävlingen kör igång på måndag!

Vi önskar er en riktig toppenhelg!  //Redaktionen

Lallerstedts äpple- och dadelsallad med lättvispad dressing

Den svenske mästerkocken Erik Lallerstedt tycker om sallader med smak. I hans sallad ingår bland annat dadlar och äpplen som ger lite extra sötma. Tillsammans med den oemotståndliga dressingen blir det en riktigt kalassallad. Det här är ett av många goda recept ur boken. Här hittar du hela receptet längst ner i artikeln!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.