Blingon eller blågon, vad tycker du?

Om två arter som lingon och blåbär står på samma plats, blommar samtidigt och pollineras av samma insekt, då kan resultatet bli en hybridväxt. 

Det är Sveriges Radios Vetenskapsradion som nu på morgonen rapporterar om den här inte alldeles vanliga händelsen. Till Vetenskapsradion berättar Eva-Stina Blomgren som är botanist att bladen har samma färg som blåbär, ljust gröna, och är läderartade som lingonens blad.

Bären som enligt uppgift är lilafärgade har tydligen inte varit någon smakupplevelse direkt, ”de smakade inte illa men de var inte så goda”.

Hybriden kallar man i folkmun, enligt Marie Widén, Lunds botaniska trädgård, för ”blingon” men där tycker Eva-Stina Blomgren enligt radion att det är orättvist och att namnet istället borde vara ”blågon”. Vad tycker du? 

Att blåbär och lingon kan vara nyttigt är inte okänt, blåbär sägs bland annat kunna motverka tarmsjukdom medan lingon kan vara bra i samband med urinvägsinfektion. Vi har samlat några läsvärda artiklar (och en film) på temat ”bär”:

Blingon är en blandning mellan lingon och blåbär. Foto: Jenny Berntson Djurvall/Sveriges Radio

Hör hela inslaget om hybridväxten på Sveriges radio

En reaktion på ”Blingon eller blågon, vad tycker du?

  1. Bengt

    Blågon är bättre för att det är lättare att skilja ljudmässigt från lingon. Risk för missförstånd eller behov av extra förklaringar annars

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.