Många kontrollerade produkter på marknaden är felmärkta

Företag märker sina produkter fel i innehållsförteckningen enligt ny undersökning. Litar du på det du läser?

Igår presenterade Livsmedelsverket en ny rapport där det visar att många livsmedel på den nordiska marknaden märkts fel. Totalt har man kontrollerat 1095 produkter från 464 företag, allt ifrån snacks till färdigmat.

Det visade sig att 20 procent av de kontrollerade produkterna hade avvikelser. Främst att allergenerna inte var märkta på rätt sätt i ingrediensförteckningen och att det faktiska innehållet inte stämde överens med ingrediensförteckningen.

Varningsmärkningen på produkterna där ni känner igen texten ”kan innehålla spår av”, där var 38% av fallen var vilseledande och hade inga spår av det särskilda ämnet i sig. 29% av de kontrollerade företagen hade inte ändamålsenliga rutiner när det gäller märkning av allergena ingredienser. 24% följde inte ens sina rutiner.11 procent hade inte tillfredställande system för att förhindra kontaminering.

Astma- & Allergiförbundet har under lång tid kritiserat vårt nuvarande system, där ansvariga politiker och myndigheter litat på livsmedelsföretagens egenkontroll, vilket har lett till att man bantat ned tillsynen till ett minimum. Enligt Livsmedelsmyndigheternas rapport bekräftas att egenkontrollen inte har fungerat och att kritiken har varit befogad. Att man utsätter matallergiska konsumenter för stora faror.

Riksdagen är ansvarig för systemet med egenkontroll och regeringen är ansvarig för myndighetens resurstilldelning. Vi förväntar oss nu initiativ från regeringen för att stärka tillsynen. För i grund och botten är det så som förbundsordförande Ingalill Bjöörn säger, alla konsumenter måste kunna lita på ingrediensförteckningen på livsmedel, annars innebär det livsfara för allergiker.

Efter att ha läst denna rapport blir jag orolig för mina vänner som är allergiska och vissa av dem är dödligt allergiska om företagen märker sina varor fel. Ändå har jag hittills litat på att det som står på förpackningarna stämmer. Detta gör mig både förvirrad och arg. Kommentera gärna vidare på vår facebooksida så kanske vi kan skapa debatt! Litar du på det du läser?

Gå även in och läs våra tidigare artiklar om allergi här

// Daniel Erlandsson, webbredaktör

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.