Barnhälsovården fördelas jämlikt till alla grupper i samhället

Barnhälsovården klarar sitt mål att nå alla familjer med små barn oavsett bakgrund. Sårbara grupper, som BVC ska ge särskilt stöd till har inte mer kontakt med BVC än andra.

Barnhälsovård (BVC) ska erbjudas kostnadsfritt till alla småbarnsföräldrar i Sverige. I Barnhälsovårdsprogrammet finns hembesök, hälsokontroller hos sjuksköterska och läkare, vaccinationer och deltagande i föräldragrupp.

Thomas Wallby har i sin avhandling från Uppsalas universitet haft i uppdrag att se över om barnhälsovården klarar av sitt mål att nå alla familjer med små barn, oavsett bakgrund. Resultatet visar att grupper som invandrarfamiljer, familjer med låga inkomster, unga och ensamstående mödrar får lika mycket hjälp och stöd i form av sjuksköterskebesök, läkarbesök och vaccinationer som andra familjer.

BVC ska också ge extra stöd till familjer efter deras behov. Thomas har inte kunnat se att det är några grupper som skulle kunna tänkas behöva utökat stöd har mer kontakt med BVC än andra grupper. Utsatta grupper deltar dock i betydligt lägre grad BVC:s föräldragrupper, mer än välställda grupper.

Thomas tycker att det är bra att vården tar hand om alla, att alla får ta del av ett generellt medicinskt barnhälsoprogram, att det är lika för alla. Däremot har han inte granskat närmare varför de utsatta grupperna inte deltar mer i föräldragrupperna än andra. Kan det vara så att BVC inte har tillgängliggjort denna typ av information på rätt sätt eller känner personerna i dessa grupper att de inte tillhör ”normen” och att de ger ingenting att vara med på dessa föräldraträffar? Det är en fråga som barnhälsovården får fundera vidare på så att alla får följa med.

Undersökningen bygger på BVC:s kontakter med 25 000 barn födda 1998-2006, folkbokförda i Uppsala län.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.