”Blä för finnar!”

Visst minns jag! Helt plötsligt var huden inte alls så len och mjuk som den hade varit. Den kändes fet, konstigt och annorlunda. Något höll på att hända. Det var inte bara en gång jag stod framför spegeln och tänkte ”blä för finnar!”.

Jag kommer inte ihåg exakt ålder men det var någonstans i början på högstadiet. Helt plötsligt behövde jag börja använda deodorant och raka bort den där moppemustaschen.  Ansiktet började få små märkliga utslag som jag var på och pillade på.

Det mest besvärande var de där finnarna. Som bara dök upp. Ibland stora som bölder (kändes det som). Jag kan inte påminna mig om att jag åt särskilt mycket choklad eller något annat, de bara var där. Hormonerna satte igång produktion av talgkörtlar. Nu kan jag inte påstå att det var särskilt mycket för min del, men det var tillräckligt för att kamma ner luggen över pannan och vara på och klämma (något du ska låta bli!).

Det mest irriterande var att det kändes som att finnarna uppstod när det var släktkalas, disco, fest eller klassfoto. Alltid då, då dök de där stora röda finnarna upp som inte ens gick att klämma på (jo, jag klämde…). Men det gick över, på gymnasiet hade jag knappt några finnar alls och även om det uppstår en och annan nu på ”äldre” dagar så är det inte alls på samma vis.

Det som jag tänker på är alla som kanske går och mår riktigt dåligt på grund av sin akne (svara gärna här på veckans fråga om du har haft problem med akne). Det kan vara för att man har riktigt grav akne eller att man redan är utsatt och mobbad och då spär upplevelsen av finnar bara på den känslan av alltings jävlighet. Men det är faktiskt så att det finns hjälp att få. Jag visste inte alls vad det var för behandlingar eller på vilket sätt man skulle slippa finnar. Visst fanns det någon artikel i Kamratposten som någon gång lyfte upp det men på det stora hela, hur ska man veta vad man ska göra? Tips om alla möjliga huskurer gjorde en nästan yr i mössan, vad är det egentligen som gäller?

Jag hoppas att vi kan hjälpas åt att sprida artikeln som vi har om akne (finnar), kanske dela med sig av på Facebook eller Twitter och hjälpa nuvarande och kommande generationer som befinner sig mitt upp i ”akne-ålder” att lära sig mer både om hur man förebygger och behandlar akne (finnar). Det är ju faktiskt så att ansiktet är något man inte kan eller bör dölja utan stråla med!

Anders Åker,
Redaktionschef Doktorn.com

Ps! Vad är dina erfarenheter och upplevelser av akne (finnar) ? Berätta gärna i kommentarsfältet eller på Facebook och hjälp till att stärka självförtroendet hos de som tycker att finnarna är superjobbiga! Ds!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.