Vad är tillit för dig?


En ny undersökning visar att vi i Sverige i hög grad kan lita på andra personer, men att tilliten skiljer sig mellan åldrarna.

Unga svenskar är mer misstänksamma än personer i medelåldern, visar den nya avhandlingen ”Kommer tid kommer tillit” som lades fram vid Stockholms universitet.

Yngre personer säger sig ha tillit i mindre utsträckning än personer i medelåldern. Att äldre har mer tillit kan, enligt Julia Grosse, förklaras med ”att personer med mer livserfarenhet kan dra nytta av dessa erfarenheter”. De kan ha flera referenser att gå tillbaka till och stärkas av vetskapen om att ha klarat av ett antal utmaningar i livet. Omvänt verkar frånvaron av erfarenhet många gånger vara direkt skadlig för tillit och förtroende. Det man är mer förtrogen med känner man i allmänhet större tillit till. Exempelvis har yngre vuxna mindre problem att träffa andra personer via Internet jämfört med personer i 40-50 årsåldern.

Att polisen gör sitt arbete vid brott eller att du kan låna ut saker till personer som du inte känner så väl kan enligt forskaren Julia Grosse stämma in på begreppet ”tillit”. Tillit kan också handla om att känna tillit till sig själv eller att känna sig trygg i det offentliga rummet. Vad är tillit för dig? Kommentera gärna här eller på Facebook

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.