Maten på sjukhus – aptitlig och nyttig eller bara förkastlig

Är maten god, välsmakande och nyttig? Tänker man på alla individer som ska äta maten? Alla har vi olika åsikter kring maten som serveras. Men nytt beslut från landstingsfullmäktige är på väg där de vill bli bättre.

Det verkar som om landstingsfullmäktige i Stockholm fått information om att maten som serveras patienterna på sjukhusen runt om i länet inte är tillräckligt god och nyttig. Idag beslutas det (nämligen) om hur patientmåltiderna ska fungera i framtiden, där varje sjukhus ska bestämma hur patienternas måltider ska hanteras. Ett måltidsnätverk sätts upp där man ska lära sig av varandra och kontinuerligt utveckla måltidssituationen för patienterna.

Måltidsnätverket ska arbeta med kunskaps- och erfarenhetsutbyte och gemensamma utbildningar. Att de som kommer på goda idéer och bra lösningar på en plats ska spridas vidare till andra. Fokus ska ligga på att man ska bli bättre på att uppfylla patienternas önskemål och behov av god mat samt goda måltider. I och med detta beslut kommer Landstingets tidigare kostpolicy att upphöra.

Anna Starbrink (FP), anser att maten och måltiden är en viktig del av vården och att måltiden ska vara en höjdpunkt under ens sjukhusvistelse. Att maten i sig och måltidens inramning ska locka till att äta och njuta och hon tänker framför allt på samhällets äldre personer som ofta är undernärda patienter med mindre matlust.

Visionen som kommer gälla all landstingsägd vårdverksamhet lyder:

”År 2016 serveras alla patienter, inom Stockholms läns landsting en god smaklig och näringsriktig mat utifrån deras individuella behov, önskemål och preferenser för att de ska få en positiv måltidsupplevelse. Maten serveras i en stimulerande måltidsmiljö och det finns tillgång till mat dygnet runt. Närstående och medföljande ska kunna köpa varm mat dygnet runt”.

En vision som låter bra när man läser det, men är det uppnåeligt, det kan man fråga sig. Mina senaste besök på sjukhus har jag inte känt av att den uppvärmda maten i plastlåda varit varken näringsrik eller god. Däremot att man har kunnat äta dygnet runt, dock ej lagad varm mat. Vi kan ju alltid hoppas på förbättringar då det finns patienter som ligger långvarigt inne på sjukhusen!

Hela måltidsutredningen finns här som pdf-fil:
http://sll.se/Handlingar/Landstingsfullm%C3%A4ktige/2012/2012-05-08/F%C3%B6rslag%2024.sid%2069.pdf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.