Apoteken i glesbygden riskeras stängas 2013

Mindre apotek ute i glesbygden har inte tillräckligt god lönsamhet och riskeras att fasas ut när aktörerna ser över sin verksamhet.

Apoteksmonopolet skapade många nya aktörer. I storstäderna har vi sett att fler apotek uppkommit medan på landsbygden har vi endast sett att logotyper och inredning har bytts ut.

Innan omregleringen gjordes fanns det många funderingar över vad som händer med apoteksverksamheten i glesbygdsområden. Frågor gällande konkurrens, lönsamhet och diskussioner kring utfasning av apotek. De allra flesta röster sa att apoteksverksamheten i glesbygden inte skulle förändras. Snarare att det skulle uppkomma fler apotek och att valmöjligheten skulle bli större samt att hårdare konkurrens och tuffare prissättning skulle gynna oss konsumenter. Dock var det nog bara tomma ord och lösa argument för att man skulle kunna få igenom omregleringen.

Nu har två år snart gått och apotekskedjorna börjar se över sin lönsamhet i verksamheten. Det har då visat sig att flertalet glesbygdsapotek har dålig lönsamhet. Två av de viktigaste orsakerna är att vårdcentraler stängs och flyttas till större samhällen samt att kundunderlaget är för litet för att kunna hålla apoteken i drift.

Apotekskedjorna diskuterar nu med regeringen, att man vill se en förändring där glesbygdsapoteken behöver få en särskild ersättning, som täcker upp och kan hålla dessa apotek öppna och tillgängliga för alla närboende. Om apoteken stängs igen försvinner även viktig samhällsfunktion för de boende, är en av kedjornas viktigaste argument.

Vi på DOKTORN.com tycker att det känns trist att man inte har insett det bittra läget förrän nu i efterhand och hoppas att alla glesbygdsapotek får finnas kvar, med eller utan ersättning från staten. Apotekskedjorna har ändå valt att ta över dessa apotek och velat driva de vidare i egen regi.

Säkerligen påverkar det dig negativt att ha inte längre få ha kvar ditt närliggande apotek utan istället behöva åka bil till nästa apotek ett par mil bort. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.