Med blodprov kan man förutse ledgångsreumatism

I en ny avhandling som gjorts vid Umeås universitet kan man med blodprov förutse ledgångsreumatism. Man kan flera år innan ett insjuknande i sjukdomen se att det finns ämnen som visar att immunsystemet är aktiverat och därmed skulle kunna förutse sjukdomen.

Ledgångsreumatism (reumatoid artrid, RA) är en kronisk sjukdom som är autoimmun. Det beror på att immunförsvaret attackerar kroppens egna vävnader och karakteriseras av inflammation av lederna, främst händer och fötter. Om man inte behandlar sjukdomen i tid leder det till nedbrytning av brosk och ben i skelettet. Därför är det viktigt att man försöker identifiera personer med RA så tidigt som möjligt för att kunna sätta in bra och effektiv behandling innan skador på skelett och vävnader uppstår.

Därför har Heidi Kokkonen, doktorand vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, gjort en undersökning som skall avhandlas i början av maj, bekräfta att det är möjligt att via blodprov se om man är sjuk, i ett så tidigt stadium som möjligt.

Kokkonen har granskat och analyserat RA-patienters donerade blodprover på Medicinska blodbanken i Umeå. Blodproverna har lämnats in i samband med patienters hälsoundersökningar. Hon har tittat på förekomsten av olika typer av proteiner som har med immunsystemet att göra, så kallade signalsubstanser. Man kunde då se att dessa individer jämfört med kontrollpersoner hade höjda nivåer i blodet av flera olika immunförsvarsfaktorer redan före insjuknandet. Vid själva diagnosen kunde man se att nivåerna var ytterligare förhöjda.

I framtiden hoppas Kokkonen att man kan hjälpa fler individer att förutse om de kommer att drabbas av RA och att få dessa patienter att få sin diagnos ställd så tidigt som möjligt samt att de får rätt behandling snarast.

Läs mer om RA och inflammatoriska ledsjukdomar här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.