Barn med språksvårigheter får större hjälp

Västernorrlands län satsar på ett stort samarbetsprojekt mellan logopeder och bibliotekarier för att hjälpa  barn med diagnostiserade tal- och språksvårigheter

Barn skapar sitt ordförråd genom att lyssna på andra barn och vuxna samt genom lek. Att läsa tyst för sig själv och högt för andra lär man sig hur talet och språket fungerar.

Logopedens uppgift är att utreda, diagnostisera och behandla kommunikationsproblem till följd av språkstörningar, talstörningar och röststörningar. Vanligen arbetar logopederna i nära samarbete med bland annat läkare, sjuksköterska, psykolog, sjukgymnast, arbetsterapeut, förskolepersonal, lärare och specialpedagog.

I Västernorrland har man nu tagit ett större tag för att främja barnens språkutveckling och startat ett samarbete mellan logopeder och bibliotekarier som man kallar för Språkjakten. Man visar bland annat barnbibliotekens stora utbud av bra och spännande böcker för läsning, lek och samtal. Att knyta an med föräldrar som kan hitta andra böcker utifrån barnens intresse är också en del i projektet. Det viktigaste med Språkjakten är att barnet får med sig en bok hem som lockar till läsning och samspel ihop med dokumentation om barnets utvecklade tal- och språkförmåga.

Språkjakten är ett nytt sätt att locka denna grupp av barn som behöver ha hjälp med sina tal- och språksvårigheter genom att skapa läslust. Språkjakten är en språkstimulerande aktivitet och inget som ersätter logopedisk behandling, snarare kompletterar det som tidigare har saknats. Vi på redaktionen tror på att det är viktigt att koppla in bibliotekspersonalen för att skapa denna läslust och hoppas på att deras satsning ger ett positivt resultat.

Vill du läsa mer om Språkjakten, klicka här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.