Svenskarna för tunga för sina knäleder

Allt fler knäprotesopererade är överviktiga eller feta och att antalet operationer i yngre åldrar ökar. Anledningen är till viss del att knälederna inte kan hantera den ökade kroppsvikten.

Det rapporterar Dn.se idag. Knäprotesoperationerna ökar i alla åldersgrupper och en anledning till ökningen är att vi blir allt tyngre för våra knäleder. Tidigare har den här typen av operationer mestadels utförts på äldre men nu ökar alltså antalet operationer även i lägre åldrar. Och Dn.se skriver att den här trenden inte bara går att spåra i Sverige utan även runt om i Europa och andra delar av världen.  I Sverige genomförs cirka 13 000 knäprotesoperationer varje år.

Stefan Lohmander är ortoped och han berättar för Dn.se att han i sin studie sett att det faktiskt inte behövs mer än lättare övervikt för att riskera knäproblem. Något som han upplever som oväntat då problem med knälederna var känt främst i samband allvarlig övervikt och fetma. Andra anledningar till att knäprotesoperationerna ökar kan vara bättre kunskap och information kring att operation finns som alternativ samt bättre och mer utvecklad teknik.

En knäprotesoperation går ut på att man byter ut knälederna mot proteser i antingen plast eller metall. Som alla operationer innebär det en risk och om man har andra problem som övervikt eller annan sjukdom ökar det ytterligare risken för komplikationer. Också därför är det viktigt att i största möjliga mån nå en vikt som både är optimal för en själv och minskar hälsorisker.

Annars kanske andelen överviktsoperationer kommer öka ytterligare, något som inte bara kostar samhället pengar utan även är jobbigt för den drabbade då problem med knäna kan vara mycket smärtsamma och bland annat orsaka att man inte kan arbeta ordentligt.

I den här artikeln har vi samlat kunskap som rör höft- och knäledsoperationer (vid artros) och där kan du läsa mer om vad det innebär.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.