Korv orsakade brist på gasbindor

Norrländska socialdemokraten rapporterar att åtgången på gasbindor har varit så stor att Kirunaapoteket Hjärtat nu har helt slut. Anledningen är helt enkelt att man lagar korv, närmare bestämt gorpi. 

Det ska enligt uppgift inte vara någon fara på taket eftersom nya gasbindor är på ingång och apotekschefen, Marion Patrón Jacobsson säger till NSD att man dels har hämtat in gasbindor från annan ort och även väntar in en ny beställning någon gång under nästa vecka.

Att använda gasbinda, så kallad tubgas, i samband med matlagning erkänner apotekschefen är ett ganska lokalt fenomen. Förutom att använda det till gorpi kan man använda det till andra korvar men även stekar som ska bindas.

Gorpi är en samisk maträtt och kallas även i folkmun för trollkorv. När man formar saltat och malet kött till stavar (korvar) berättar tidningen att det då upplevs som praktiskt att linda in med gasbinda för att hålla samman konsistensen men samtidigt låta röken passera igenom så att korvarna får den speciella rökta smaken. Efter rökningen tar man dock bort gasbindorna och steker korven.

Att det skulle vara ett problem med en nu uppkomna gasbindesituationen tycker inte apotekschef Marion Patrón Jacobsson då det enligt egen utsago ”var länge sedan som jag hade en kund som köpte tubgas i förbandssyfte.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.