Skillnader på barns medicinska problem

Landstingen betraktar synfel och synnedsättningar olika om man jämför med barn med hörselproblem eller är hörselskadade. Barn som hör dåligt är berättigade till att få hörapparat som finansieras helt av staten. De barnen har möjlighet att kunna vara med och följa skolundervisning och kunna delta med sina vänner på fritiden.

Synfel hos barn är egentligen också ett medicinskt problem, framför allt när barnen börjar skolan. Blir synnedsättningen bestående fungerar glasögonen som vilket hjälpmedel som helst och bör då betraktas på samma sätt som en hörapparat? Trots detta ser landstingen olika på barn möjligheter att kunna delta och vara aktiv i sin vardag, i skolan och på fritiden. De som har mycket begränsad ekonomi har inte möjlighet att ge sina barn samma chans som andra familjer har.

Fattiga familjer behöver ha ekonomisk hjälp till att köpa glasögon till sina barn. Vissa barn kan behöva vänta upp till ett år innan inköp kan göras. Synen blir sämre i och med att ögonen ansträngs och problemen kan bli bestående. Vissa landsting ger bidrag med ett par hundralappar till varje barn medan stockholmsbarnen blir helt utan.

Årets Majblomma sätter fokus på barns behov av glasögon, läs mer i den här artikeln. Tycker du att glasögon till barn bör subventioneras? Kanske även för vuxna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.