Den tysta cancerformen

Idag är det gyncancerdagen och man uppmärksammar cancerformen äggstockscancer, den tysta cancerformen. 

Anledningen till att den kallas den tysta cancerformen är att sjukdomen kan utvecklas under en lång tid utan att du upplever några särskilda besvär. Det bidrar till att sjukdomen upptäcks i ett sent skede vilket inte alls är bra. Om man kunde upptäcka sjukdomen tidigare går det också att sätta in behandling i ett tidigare skede.

För att uppmärksamma gyncancerdagen arrangeras det en rad aktiviteter runt om i landet. På Södra Teatern i Stockholm genomför Nätverket mot Gynekologisk Cancer ett kunskapsseminarium och i Linköping genomför en annan patientorganisation, GYNSAM, aktiviteter.

Syftet är att öka kunskapen kring äggstockscancer och få kvinnor att gå till läkare i ett tidigare skede för att på så sätt rädda liv. Samtidigt arbetar man aktivt med att informera vilka typer av vård och behandling det finns i dag. Vill du se en film om gyncancer som lanseras under måndagen, besök www.gyncancer.se 

Symtom vid äggstockscancer:

  • Tyngdkänsla i buken
  • Svullenhet i magen
  • Tidig mättnadskänsla
  • Ihållande värk i magen
  • Mer frekventa toalettbesök

Viktigt att komma ihåg! Dessa symtom kan även vara tecken på andra, farliga som ofarliga, åkommor. Poängen är att man, om man känner igen några av symtomen eller flera, faktiskt går till botten med vad problemen beror på. Det vill säga pratar med sin läkare. Vill du läsa mer om äggstockscancer kan du göra det i den här artikeln: Äggstockscancer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.