Äldrevården ratar ny teknik

En ny rapport visar att trots att det finns nya innovativa tekniska lösningar att tillgå inom äldrevården så används dessa mycket sällan, om ens alls.

I ett inslag i SVT’s Rapport konstaterar rapportförfattaren Arne Modig att det främst är två orsaker som ligger bakom den låga användningen av ny teknik och det är avsaknaden av kompetens samt kostnader.

Det finns redan i dag enklare tekniska lösningar som används inom äldrevården till exempel trygghetslarm. Du har säkert sett, hört eller läst om debatterna när man har tagit bort det fasta telefonnätet och att detta då har kunnat påverka trygghetslarmen negativt. Andra exempel på tekniska lösningar är en så kallad spisvakt som hjälper till att hålla koll så inte spisplattorna glöms bort.

När det kommer till nya tekniska lösningar har man bland annat gjort försök med videotelefoni som kommunikationsmedel. Hos personal som äldre har det dock uttryckts oro, berättar Arne Modig för Rapport, att det ska påverka själva vården och att risken finns att man vill ersätta mer frekventa personliga besök med tekniska lösningar för att spara kostnader.

Ny teknik inom äldrevården kan även vara en fråga om generationsskifte tror vi på redaktionen. När en ny generation blir äldre, en generation som har vuxit upp med webbkameror, smartphones och andra tekniska lösningar kan bilden förändras. Man upphör förmodligen inte med att använda de tekniska apparater man vant sig vid bara för att man blir äldre och behöver vård.

Videotelefoni och datorer kan till exempel underlätta den sociala kontakten med släkt och vänner. Det som är viktigt när man inför ny teknik är att alla känner sig säkra med syftet och handhavandet. Där återspeglar den nya rapporten att man har en lång väg kvar men allteftersom attityden kanske förändras lär även tekniken förändras, förbättras och förenklas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.