Fotriktigt ska det vara!


Tänkte du ta tag i långpromenaderna eller kanske kicka i gång årets första löprunda utomhus nu när det vankas långhelg? Toppen! Men tänk på att ha ett par riktigt bra skor för att undvika skador och överbelastning av foten.

Promenader och jogging är två lättillgängliga motionsformer som tillåter alla att hålla sin egen takt. Allt som behövs är ett par bra skor, så investera gärna i ett par nya. Allra bäst är att gå till en specialiserad återförsäljare, där kan du få hjälp att hitta en sko som passar just din fot och ditt löpsteg.

Komforten är mycket viktig när det gäller skor, särskilt eftersom du antagligen kommer att gå eller springa ganska långa sträckor och kanske flera gånger i veckan. En bra sko skyddar och avlastar foten.
Läs mer om hur skor kan skydda foten här

Skor med dålig stötdämpning kan i långa loppet orsaka hälsporre, som uppstår när hälsenan överbelastas. Man känner då en rejäl smärta under hälen som gör det svårt att stå och gå. Smärtan är som värst på morgonen när man precis har vaknat och när man går på hårt underlag. Här kan du få goda råd och tips på behandling om du drabbats av hälsporre

Om du är ovan eller inte har tränat på länge ska du komma ihåg att inte gå ut för hårt i början. Det gör bara att du får onödigt med träningsvärk, riskerar skador och eventuellt mister motivationen innan du ens har kommit igång ordentligt (tips på motivationshöjare hittar du här). Trappa hellre upp allt eftersom kroppen blir starkare och flåset förbättras.

Ett tips till dig som har svårt att komma igång med träningen är att läsa boken ”Född till rörelse”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.