Fredagsinspiration: Popcorn & Pasta med laxsås och räkor


Vankas det fredagsmys framför Tv:n ikväll? Om någon ifrågasätter den stora skålen med popcorn kan du försvara dig med att det faktiskt inte är så dåligt som det ser ut. Enligt nya studier från University of Scranton i Pennsylvania innehåller de upphettade majskornen mer antioxidanter än vissa frukter och grönsaker.

Flera medier har de senaste dagarna redogjort för den amerikanska studien, däribland Svenska Dagbladet. Det är antioxidanten polyfenoler som gör popcorn nyttiga. Dess egenskaper är att den sänker kolesterolet och förhindrar vissa typer av cancer.

Polyfenoler som späds ut med vatten förlorar många av sina hälsofördelar. Popcorn innehåller bara 4 procent vatten, medan frukt och grönt består av 90 procent vatten. Allra nyttigast är den lilla skalbiten (den som alltid envisas med att fastna mellan tänderna!).

För att man ska kunna tillgodogöra sig alla positiva ingredienser gäller det att inte strö salt, smör eller annan smaksättning över popcornen. Det gör bara att fetthalten höjs och kalorimängden ökar. Biopopcorn är därför inte att rekommendera. Poppa hellre dina egna popcorn i en kastrull hemma.

Eller om vi ska vara helt ärliga, strunta i popcornen! Även om de sägs innehålla fler antioxidanter så finns det andra vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker som du garanterat inte kommer hitta i de vita puffarna.

Se även:
Mer grönt bland ungdomar visar ny undersökning
Webb-TV: Vitaminer och mineraler

En liten kom ihåg-lista inför helgen:

1. I morgon är det dags för årets Earth Hour. Släck ljuset mellan 20.30 och 21.30 så är du också med i kampen mot ett bättre klimat för människor och djur. En liten men ack så viktig insats!
2. ”April, april din dumma sill!” På söndag är det den första april – tillhör du de som blir lurade eller är du den som står för det busiga?

Ha det gott!
Redaktionen

Pasta med laxsås och räkor

Krämig och elegant pasta med sagolik laxsås med räkor. En lyxig måltid toppad med gremolata som sätter extra smak.

Pasta är väldigt tacksamt eftersom det enkelt går att anpassa mängden efter antal middagsgäster. Vill man inte ha gremolata kan man byta ut det mot exempelvis färsk ruccola eller babyspenat. Klicka här för hela receptet på www.doktorn.com

2 reaktioner på ”Fredagsinspiration: Popcorn & Pasta med laxsås och räkor

  1. Suss

    Jag har verkligen försökt att hitta studien ni och Svd hänvisar till. Jag tycker den saknar vetenskapligt belägg och evidens för popcornens nyttighet. Det förvånar mig att ni refererar till studien utan att ta med vad man kan läsa den och vilka som står bakom… vad jag fått fram är det oerhört suspekt. Doktorn bör enligt mig hålla sig till att sprida information med vetenskaplig grund.

    • Hej Suss! All fakta är ursprungligen från ett pressmeddelande från University of Scranton i Pennsylvania, där studien genomfördes. Det var en miss att inte hänvisa ordentligt varifrån studien kommer och vi ber om ursäkt för det. Inlägget är nu uppdaterat med en länk till pressmeddelandet. Om du tycker att det känns suspekt finns det ingenting som säger att du måste rätta dig efter det, men det är bra att du aktivt söker information på egen hand! Nya rön kommer ju ständigt som bekräftar eller säger emot de gamla, så ibland får man nog göra sig en egen uppfattning utifrån sig själv. Men som vi även säger i blogginlägget är popcorn inte att föredra framför frukt och grönt, eftersom det inte alls innehåller alla viktiga vitaminer och mineraler. Ha en trevlig helg! Hälsningar, Redaktionen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.