Autism avslöjas genom blodprov


Tänk om man kunde avslöja autism med något så simpelt som ett blodprov. Vore inte det helt fantastiskt? Det tyckte ett gäng forskare också och utvecklade ett test där några droppar blod är allt som behövs.

Genom det nya blodprovstestet hoppas forskarna att man ska kunna hitta autism i ett tidigare stadium och påbörja behandling, skriver DN.se. För upptäckten, som kan vara ett första steg mot ett test, står Uppsalaprofessorn Jonas Bergqvist tillsammans med forskare från bland annat Linnéuniversitetet i Kalmar.

Det de såg var att ett särskilt protein uppträdde olika hos barn med och utan autism. Vissa delar av proteinet fanns i extremt höga halter och andra i väldigt låga halter alternativt fattades helt.

Det krävs dock en hel del arbetet innan ett blodprov kan bli aktuellt. Man måste först jämföra de 30-tal barn med autism som ingick i studien med andra autistiska barn. För att fastslå trovärdigheten behöver även jämförelser göras med barn som har andra neuropsykiatriska störningar, såsom ADHD och Aspbergers.

Läs även:
Nya metoder kartlägger autism tidigare
Kombination av schizofreni och autism inte omöjligt

En reaktion på ”Autism avslöjas genom blodprov

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.