Fästingsäsongen har börjat, har du vaccinerat dig?


Det börjar bli hög tid att vaccinera sig mot fästingar. Fästingar trivs bäst i fuktiga miljöer och i låg vegetation som gräs och löv. Man bör därför undvika dessa områden i den mån det går för att minska risken för fästingbett och eventuell infektion.

Sjukdomar som kan överföras via fästingar är TBE och borreliainfektion. TBE är en virussjukdom som kan orsaka allvarlig hjärnhinneinflammation. Väl drabbad finns ingen medicin som botar, varför man bör se till att vaccinera sig om man vet med sig att man ska vistas i ett riskområde. Borrelia orsakas av bakterier och kan i vissa fall leda till infektion i nervsystemet. Stora hudrodnader kring bettet brukar vara ett bra tecken och då ska man kontakta läkare.

Helst ska man påbörja sin vaccination redan innan säsongen har börjat. Då hinner man ta två av de tre sprutor som krävs och får ett fullgott skydd. Normalt pågår färstingsäsongen mellan april och oktober.

Särskilt utsatta är barn eftersom de ofta leker i fästingtäta områden. TBE-vaccin för barn kan ges från 1 års ålder. Läs mer om fästingar och vaccination här

Ha som vana att kontrollera kroppen och kläderna varje gång du har vistats i skogen eller andra miljöer där det finns gott om fästingar. Glöm inte heller att undersöka katten och hunden på fästingar. Om du upptäcker att en fästing har bitit sig fast ska du genast avlägsna den med hjälp av en pincett. För dig som är osäker på hur man gör finns instruktioner här samt en illustrerande video här 

Är det krångligt att komma ihåg när det är dags att uppdatera skyddet? Ingen fara, applikationen Fästingguiden fixar jobbet (det krävs dock att du har en smartphone). Där kan du också överblicka alla riskområden och hitta närmaste vaccinatör.

Läs även artikeln om borrelia

2 reaktioner på ”Fästingsäsongen har börjat, har du vaccinerat dig?

  1. Per

    Man ska väl knappast ta bort en fästing på det sättet som bilden visar; dvs man ska inte sätta borttagaren mitt på fästingen, utan sätta den så långt ner mot skinnet som det går. Dumt att använda en sån bild tycker jag.
    Sätter man den uppe på fästingen och trycker är väl risken stor att spruta in borrelia i såret innan man fått bort fästingen.

    • Hej Per,
      vi tackar för er kommentar gällande bortplockning av fästingar. Den tidigare bilden som vi hade publicerat här på bloggen stämmer inte överens med vad som anses vara korrekt borttagning. Vi har nu tagit bort bilden och ersatt den med en annan bild. Att vi valde den bilden som vi hade i första läget, var för att det är svårt att hitta bra illustrerande bilder på just detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.