Raw food renar inifrån och ut


I går var DOKTORN.com på ett litet evenemang för vad som kallas raw food, som också går under benämningarna råkost och levande föda. I praktiken innebär det att maten inte är upphettad över 42 grader, vilket gör att kroppen kan tillgodose fler mineraler, vitaminer och enzymer.

För eventet stod raw food-frälsta Sandra, som påbörjade sin råkostresa för flera år sedan. På köksbordet hade hon dukat upp med raw food-desserter i form av choklad- och jordgubbspaj, kokosbollar och cheesecake med nötter och färska blåbär – och DOKTORN.com kan avslöja att det smakade precis lika gott som det såg ut!

Försedda med lite sött i magen lyssnade vi till Sandra som berättade mer om raw food, vad det innebär och dess många positiva effekter på vår kropp och hälsa. Därefter tittade vi på en informationsfilm, vars innehåll var både lärorikt och fascinerande. Man kände sig riktig inspirerad när eftertexterna började rulla!

Några av de fördelar som raw food för med sig är:

• Starkare hår och naglar
• Bättre hy och ökad lyster
• Mindre risk för benskörhet
• Mer energi
• En mer hälsosam livsstil

Eftersom de goda egenskaperna hos många vitaminer, mineraler och enzymer antingen förstörs eller hämmas vid upphettning, är det bättre att äta naturlig och icke uppvärmd föda. Raw food innehåller maximal näring och kan vara till exempel nötter, frukt, grönsaker, frön, färskpressade juicer, groddar och alger.

Mer om råkost och Sandras livsstil kan du läsa om på hennes blogg. Där delar hon med sig av sina erfarenheter, ger förslag på recept och bidrar med inspiration för att få fler att börja med raw food.

Egentligen är det ganska skrämmande vilken hälsofara våra matvanor kan vara, samtidigt som det är helt fantastiskt hur mycket vi själva kan påverka vårt välmående bara genom att äta annorlunda. Ingenting går att ändra över en natt, men som Sandra säger så gäller det att börja med babysteg: en frukost, en lunch eller kanske ett snack.

Ett plus i kanten med levande föda är dessutom att det är ekologiskt (förutsatt att du väljer eko-produkter) och klimatsmart! Den blodiga köttbiten får du nog lära dig att avstå dock, men det kanske inte är så svårt om du redan håller en vegetarisk kost? Passa på att svara på veckans fråga som du hittar här

Vi önskar dig en trevlig måndag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.