Mät blodtrycket i båda armarna


En livsviktig anledning till att blodtrycket ska mätas på båda armarna är att stora skillnader mellan hur högt trycket är i respektive arm kan innebära en risk att dö i förtid.

I en brittisk studie där 230 patienter med högt blodtryck deltog visade det sig att det fanns en ökad risk för hjärtattack och stroke när armarna hade olika blodtryck.

Det råder globala rekommendationer om att trycket ska mätas i båda armarna, ändå är det en del läkare som ser det som onödigt och slöseri med tid. Men i själva verket är det väldigt viktigt, säger doktor Christopher Clark till DN.

I Sverige finns än så länge inga nationella riktlinjer för att mäta blodtryck i båda armarna, det är upp till varje region och landsting att besluta om.

Socialstyrelsen påbörjar en inventering av hjärt- och strokesjukvården i höst och då kan frågan om eventuella direktiv för blodtrycksmätning bli aktuell att diskutera.

Nästa gång du får ditt blodtryck mätt, be de mäta det på båda armarna! Detsamma gäller för dig som mäter ditt eget blodtryck hemma.

Läs även:
Allt om högt blodtryck
Snabbguide till hur du mäter ditt blodtryck

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.