Fredagsinspiration: D-vitamin & Fisksoppa med saffran


Det lättaste sättet att få i sig D-vitamin är att vistas i solljus och det passar ju utmärkt nu i vårtider. Varför inte packa ned kaffet i en termos och slå dig ner på en parkbänk? Mysigare än att titta ut genom köksfönstret och mycket nyttigare eftersom du samtidigt kan tillgodose dig D-vitamin!

Våra skelett är beroende av vitaminen, som minskar risken att drabbas av benskörhet, men för oss nordbor är det tyvärr en bristvara. Det gäller därför att ta tillvara på tillfällena när de ges. Ungefär 80-85 procent av vårt
D-vitamin får vi nämligen från solljuset.
Läs mer om D-vitamin här

D-vitamin går också att få via maten, men mängden är tyvärr inte tillräcklig. Lite är ändå bättre än ingenting och då kan du bland annat hitta vitaminen i fet fisk, berikade mejeriprodukter och kantareller.

Sverige är ju inte direkt känt för sina höga temperaturer under höst- och vinterhalvåret. Även om solen skulle titta fram väljer vi oftast att stanna inne på grund av rusk och kyla. Det gör att benskörhet är en vanlig sjukdom bland oss människor. Allra vanligast är det bland kvinnor, som dessutom har större risk att drabbas efter klimakteriet.
Läs mer: Lätt att drabbas av D-vitaminbrist och För lite D-vitamin ökar risken för benskörhet

Kanske är det läge att boka en veckas solsemester runt påsk? Om inte annat är det en bra ursäkt för att få i sig en ordentlig dos D-vitamin!

När vi ändå har omnämnt D-vitamin i fisk passar vi på att lägga upp ett recept innehållande just fisk.

Ha en toppenbra helg!

Fisksoppa med saffran


Soppa är en underskattad rätt som gör sig bra till både förrätt och huvudrätt. Den här varianten är lite mer matig med innehåll av lax, torsk och räkor. Alla som gillar fisk kommer att älska den!

Servera den saffransgula soppan varm tillsammans med en bit gott bröd, gärna direkt från ugnen för att få den där nybakade känslan. Klicka här för hela receptet på www.doktorn.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.