Behov om fler rökfria miljöer utreds


För sju år sedan, år 2005, infördes rökförbud på restauranger och barer i Sverige. Arbetsmiljön blev mer hälsosam för de anställda och gästerna behövde inte längre bli passiva rökare.

Trots det uppger Svenska Dagbladet är det fortfarande är 15 procent av befolkningen som utsätts för passiv rökning minst en gång i veckan, något som den nationella studien Hälsa på lika villkor visar. Regeringen är därför inte helt främmande för idén att införa rökförbud på fler allmänna platser. Det främsta skälet är att skydda barnen från att inandas den farliga passiva röken, eftersom det är de som är mest känsliga för tobaksrök.

Efter beslut av Regeringen har alltså Statens folkhälsoinstitut fått i uppgift att utreda om fler rökfria miljöer behövs och vilka dessa i så fall skulle vara. Det ses också som en viktig åtgärd för att förhindra ungdomar från att göra tobaksdebut (läs Att få ungdomar rökfria).

Över 4000 olika ämnen som är irriterande, giftiga och cancerframkallande. Det är vad tobaksröken innehåller, enligt Folkhälsoinstitutet. Därmed finns det minst 4000 skäl att sluta röka. Majoriteten av alla vuxna som röker har en önskan att bli rökfria. Här kan du läsa om hur just du kan lyckas

Vi alla vet mycket väl hur farligt det är att röka, men likväl tänder vi en cigarett till och inbillar oss att vi kan sluta när vi vill. Om det är sant, varför slutar du inte nu i så fall? Varför slutade du inte i går eller för ett år sedan? Gör du dig själv en tjänst och sluta röka, det är aldrig för sent

Svd skriver också att Astma – och Allergiförbundet tillhör de som är pådrivande i arbetet att införa fler rökfria zoner. De föreslår bland annat rökförbud på perronger och busshållplatser, entréer till offentliga lokaler och uteserveringar.

Finns det någon plats som du skulle vilja blev rökfri? Lämna gärna en kommentar i så fall.

Ha en fortsatt bra dag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.