Köttätare eller vegetarian?


Hör du till de som älskar kött i alla former och äter det nästan dagligen? Ja, då kanske det är dags att byta ut en del av köttet mot vegetariska alternativ. För samtidigt som det varnas för att rött kött ökar risken för tidig död har det även visat sig att vegetarianer mår bättre.

Flera medier, däribland Sveriges Radio, tar i dag upp den ökade risken för att drabbas av cancer och hjärt-kärlsjukdomar på grund av rött kött. Den amerikanska studien omfattar hela 121 000 personer och slår fast att rött kött ökar risken att dö ung. Allra högst risk blir det för den som äter processat kött, exempelvis bacon, varmkorv och färdiggjorda köttbullar.

Om du vet med dig att du äter väldigt mycket kött kan du försöka byta ut det mot fisk och fågel. Även nötter är en utmärkt proteinkälla och i studien visade det sig att nötter drog ned risken med 19 procent. Det är dessutom ett bra alternativ till de feta chipsen och den färgglada godispåsen – och gott förstås!

Du som känner att du kan avstå kött helt och hållet och istället bli vegetarian kan bli både lugnare och gladare på kuppen. Detta skriver Dagens Nyheter i en redogörelse från en studie som ursprungligen publicerades i Nutrition Journal.

Det är nämligen så att proteinrik mat som kött och fisk innehåller höga halter av arakidonsyra (AA), som kan ge humörsvängningar och förändringar i hjärnaktivitet. Stora intag av mat med höga halter AA kan därför påverka humöret och orken negativt.

Studien visade att de personer som höll en vegetarisk kost var mindre stressade och mycket gladare än de som åt kött, fisk eller fågel minst tre gånger i veckan.
Svårt att veta skillnaden på vegetarian, vegan och laktovegetarian? Läs mer här

Nåväl, råd och rön finns om det mesta så känn dig inte ensam om alla olika studier ger dig huvudbry (läs även Oroar du dig för maten du äter?). Alla får själva välja vilket öra de vill lyssna till, viktigast är att du mår bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.