Piller som förlänger livet med 20 år


De som tycker att livet är alldeles för kort kan snart få möjligheten att förlänga det roliga med ytterligare tjugo år, skriver Aftonbladet. Nåväl, först måste de israeliska forskarna lyckas med att ta fram ett piller som kan slå på den speciella gen som förlänger livet.

Den identifierade genen SIRT6 har testats på möss och eftersom möss och människors SIRT-gen överensstämmer till 80 procent råder det optimism bland forskarna. I laboratorietesterna visade det sig att mössens livslängd förlängdes med upp till 15 procent.

Resultatet visade att så fort forskarna tog bort genen började mössen utveckla diabetes, böjd ryggrad och snabbare åldrande. Genen kan således injiceras i mössen och allt som fattas nu är ett piller som möjligvis kan förverkliga fenomenet även på människor. Pillret skulle i så fall börja tas någon gång i medelåldern.

Om det här går vägen tror forskarna sig ha hittat ungdomens källa. Man kan dock spekulera i hur länge den goda hälsan skulle hålla i sig av de tjugo år som man blir ”tilldelad”. Bara för att man får fler år att leva behöver ju inte det betyda att det enbart blir kvalitativa år. En annan fundering är om det skulle vara möjligt att ta pillret flera gånger. Vad skulle då hända? Vad tror du och skulle du vilja leva längre om du fick chansen? Den genomsnittliga åldern i dagsläget är 83 år för kvinnor och 79 år för män.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.