Coca-cola och Pepsi kan ge cancer


Vi dricker det till pizzan, framför Tv:n när det vankas fredagsmys, när svetten dryper en varm sommardag eller som ett alkoholfritt alternativ. Nu varnas det dock för att de omåttligt populära läskedryckerna Coca-cola och Pepsi innehåller ett färgämne som kan framkalla cancer.

Sveriges Radio rapporterar att Coca-cola och Pepsi i Kalifornien ändrar sina recept efter cancerlarmen från organisationen Center for science in the public interest.

I studien har de gjort experiment på möss och råttor, vilka har visat sig kunna utveckla cancer orsakat av färgämnet 4-mei. I Sverige finns dock inga planer på att ändra recepten, eftersom det saknas vetenskapliga bevis för att 4-mei skulle utgöra en hälsorisk. Dessutom är det väldigt små mängder av ämnet som återfinns i Coca-cola, samt en del andra produkter. Livsmedelsverket har inte varnat för färgämnet.

Läsk kan vara riktigt gott ibland, men å andra sidan innehåller det mycket socker (cirka 10 sockerbitar i en burkläsk på 33 cl). Så oavsett om läsk skulle ge cancer eller ej, finns det andra hälsorisker. Till exempel vet vi att läsk skadar levern och att för mycket läskdrickande kan leda till astma och KOL

Vad sägs om att avstå läsken i helgen…?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.