Internationella kvinnodagen och Världsnjurdagen


I dag, den 8 mars är det Internationella kvinnodagen, men inte nog med det, i år infaller nämligen Världsnjurdagen (World Kidney Day) på samma datum. Dagen har som syfte att uppmärksamma behovet av njurar för transplantation, samt alla de liv som kan räddas genom organdonation.

Världsnjurdagen i Sverige lägger tonvikten på att 1 av 10 svenskar har försvagad njurfunktion. Hälsokampanjen anordnas varje år andra torsdagen i mars.

I samband med dagen vill Akademiska sjukhuset och tre andra centra uppmärksamma en internationell studie, där forskarna ska utvärdera ett nytt antiinflammatoriskt läkemedel för njursjukdom vid typ 2-diabetes.
Du kan läsa mer om studien här

Forskning har också visat att kvinnor löper större risk än män att dö till följd av en stor hjärtinfarkt. Nedsatt njurfunktion tros vara en bakomliggande anledning.

Internationella kvinnodagen inträffar däremot alltid den 8 mars. Meningen är att dagen ska öka medvetenheten om den ojämställdhet som råder och kvinnors situation över hela världen. Historien sträcker sig ungefär hundra år tillbaka i tiden, då kvinnor i USA och Ryssland samlades för de första demonstrationerna för stärkta rättigheter.

Kvinnodagen är även en av FN:s internationella dagar och har så varit sedan 1977. Vill du vara med och fira dagen? Då ska du bege dig till Historiska Museet i Stockholm, där kan du lyssna till föreläsningar, delta i seminarier och titta på film och fotoutställningar.

Som vi nämnde i går pågår även kampanjen Woman in Red där kvinnohjärtat är i fokus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.