Ny behandling ska bota mardrömmar


Mardrömmar gör att vi sover sämre och kan dessutom göra sig påminda efterföljande dag i form av oroskänslor och spänningar. Med hjälp av en ny behandling, som bygger på en tidigare studie då KBT-behandling användes mot sömnproblem, hoppas forskarna att de har hittat ett sätt att bli av med mardrömmarna.

Precis som med vanliga drömmar uppstår mardrömmarna under den så kallade REM-sömnen, som utgör ungefär 15-20 procent av nattsömnen. Det som kännetecknar en mardröm är att man vaknar plötsligt under natten och känner sig direkt påverkad och skrämd, ofta med hjärtklappning och svettningar.

En av forskarna bakom den nya studien, psykologen Susanna Jernelöv, säger till DN.se att alla drömmer mardrömmar emellanåt, men för en del är det ett sådant problem att livs- och sömnkvaliteten försämras. Eftersom man vaknar ofta på natten kan det orsaka trötthet på dagen och även ge ihållande känslor av obehag och en rädsla för att somna på kvällen.

Studien, som genomförs av Karolinska Institutet och Internetpsykiatrin i Stockholms läns landsting, går ut på att hitta en behandling som fungerar specifikt mot mardrömmar. I andra studier, som har fokuserat på sömnproblem, har man kunnat se att personer med mardrömmar inte har varit lika mottagliga för de behandlingarna.
Här kan du läsa mer om vad hjärnan gör när vi sover eller titta på webb-TV när läkaren Lena Mallon berättar om vad som händer när vi sover

Området mardrömmar har förvånande lite forskning om man ser till hur många som lider av det. Det finns dock två behandlingssätt som har en del forskningsstöd. Den ena använder sig av avslappning och mindfullness för att minska kroppens stressnivå och den andra riktar in sig på drömmarnas innehåll, där visualiseringstekniker är vanligt. I den nya studien ska dessa två metoder jämföras, skriver Dagens Nyheter.

Vi håller tummarna för att forskarna lyckas med den nya studien, där de första deltagarna påbörjar sin behandling i veckan. Förhoppningsvis behöver vi bara drömma ljuva drömmar i framtiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.