Skev uppfattning om vikten


Det verkar som så att män ofta tror att de är smalare än vad de är, samtidigt som de klassar sin partner som tjockare än vad de verkligen är. Det avslöjar en ny forskningsrapport från Danmark.

På metro.se går att läsa om studien där 1000 personer fick i uppgift att uppge sin längd och vikt. Därefter fick de ange vilken av följande kategorier som de ansåg sig ingå i: underviktig, normal, lätt överviktig, fet eller mycket fet.

Från resultatet kunde man urskilja stora skillnader i hur män och kvinnor ser på sina kroppar. Trots ett BMI som sa att de var överviktiga, var det många män som såg sig själva som normalviktiga. De underskattade alltså sin egen vikt, en tendens som även syntes bland mycket feta män och kvinnor (läs mer om övervikt och fetma här). De personer som var antingen under- eller normalviktiga överskattade däremot sin vikt.

Vibeke Tornhøj Christensen, som har utfört studien, tror att det kan bero på att kvinnor är tuffare mot sig själva än vad männen är.

Deltagarna ombads även att uppskatta sin partners vikt, då man tydligt kunde se att männen tenderade att överskatta sin partners vikt när denne var underviktig eller normalviktig. Kvinnornas syn på männens vikt var däremot tvärtom, de underskattade sin mans vikt istället.

Männen började i genomsnitt bedöma sin partner som överviktigt vid ett BMI på 22,59, trots att gränsen för övervikt går vid 25. Räkna ut ditt eget BMI här och passa även på att läsa mer om undernäring

I och med det visar studien att det inte enbart är kvinnor som lider av en skev syn på vikten. De orealistiska föreställningarna verkar överföras mellan könen, vilket gör att båda könen får samma uppfattning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.