Längre liv för diabetiker som värderar sin hälsa som god


Forskning från Umeå universitet visar att om man som diabetiker bedömer sin hälsa som dålig inte lever lika länge som de som anser sig ha en god hälsa. Även om man tog hänsyn till kända riskfaktorer som förhöjt blodtryck, fetma, fysisk inaktivitet och annan sjuklighet gällde denna slutsats.

Den som lider av diabetes har ökad risk att dö i förtid i bland annat
hjärt-kärlsjukdom. Den aktuella forskningen, som Umeå-forskarna tillsammans med europeiska kollegor har genomfört, tyder på att patientens egen uppskattning av sin hälsa har betydelse för prognosen. Det är med andra ord inte enbart riskfaktorerna som avgör vilka patienter som löper störst risk och är i störst behov av stöd och behandling.

Studien är en del av en större sådan och de närmare 3300 diabetes-patienterna följdes i upp till 14 år. De länder som ingick var Sverige, Tyskland och Holland och resultaten var likvärdiga i samtliga länder.

En positiv inställning kan därmed ge några extra levnadsår. Nu kan det ju vara så att inställningen behöver en skjuts på vägen, för det är ju inte så lätt att värdera hälsan som god om man inte har en bra livsstil. Betrakta därför den här forskningen som en morot! Låt dig även inspireras av hur Lotta Mossberg ändrade sin livsstil och hur Maj-Britt Eriksson ändrade sina vanor när de fick diagnosen diabetes.

Fler relevanta artiklar:
Diabetes – allt fler drabbas!
Vet du vad du har för målvärde?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.