Fetma kan spåras till hjärnan


Nu kommer fler rön som understryker att förklaringen till fetma sitter i hjärnan. Den här gången är det forskare från Finland som påstår att överviktiga personer har en högre sockeromsättning och ett mer lättpåverkat belöningssystem, rapporterar DN.se

Vid det här laget är vi välbekanta med det faktum att världens befolkning bara blir fetare och fetare. Vi är inte så aktiva som vi bör vara i förhållande till vad vi äter, vilket naturligtvis gör att vi får svårt att hålla vikten.

Det råder fortfarande okunskap kring varför vissa människor har en större benägenhet än andra att äta för mycket och därmed öka i vikt. Dock är det flera studier (exempelvis Mindre hjärna hos kraftigt överviktiga) som tyder på att hjärnan har en av huvudrollerna, så även denna.

Dagens Nyheter skriver att huruvida vi känner hunger eller ej avgörs i det centrala nervsystemet. Enligt de finska forskarna uppstår en obalans mellan de delar av hjärnan som styr vårt belöningssystem och de delar där förståndet sitter. Det gör att vi proppar i oss mat även när vi inte behöver det. Man kan säga att matlusten vinner över förnuftet i dessa situationer. Överviktigas hjärnor verkar således sända ut hungersignaler hela tiden, även när kroppen inte är i behov av ny energi.
Mat som ångestdämpare – ger övervikt

Med hjälp av en magnetkamera kunde forskarna se att i det området av hjärnan som styr belöningssystemet var sockeromsättningen högre hos överviktiga personer. Deras belöningssystem var dessutom mer mottaglig för aptitretande bilder på mat, jämfört med magerlagda personers. Slutsats? Att hjärnan spelar en stor roll för fetma och övervikt.

En reaktion på ”Fetma kan spåras till hjärnan

  1. Marianne Atlegård

    Allt böjar väl i hjärnan så vitt jag förstår. Om ett barn är ledset och gråter får de något i munnen. Börjar med nappen och sen någon for av godis. Resultatet blir är du ledsen ÄT! Feta kanske är deppigare än andra?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.