Sugen på odlat kött?


Kött på konstgjord väg. I oktober kan det bli verklighet när den första hamburgaren av odlat kött är redo för provsmakning.

Intentionen med att odla fram kött är att få en mer miljövänlig köttproduktion. Enligt professor Mark Post ligger den stora utmaningen i att kunna tillverka köttet mer effektivt än vad korna gör. Detta skriver DN.se

Det odlade köttet är än så länge under produktion, men till hösten väntas den första provsmakningen av en hamburgare tillverkad av odlat kött ske. Vem som får äran att ta sig en tugga är inte bestämt, men personen ska utses av en hemlig finansiär, säger Mark Post.

Det konstgjorda köttet kan dock få konkurrens innan det ens har satts i bruk. Den framstående amerikanske biokemisten Patrick Brown hävdar nämligen att han har tagit fram växtbaserade produkter, som kan ersätta både ost och kött. Dessa produkter kan komma att finnas i affärerna redan i år, medan det odlade köttet kan dröja så länge som tio, tjugo år.

Sveriges Radio har tidigare rapporterat att det återstår en del arbete innan den första laboratorieburgaren kan presenteras. Till exempel vet man ännu inte hur det odlade materialet reagerar på värme och salt. Även färgen måste finputsas. På grund av att vävnaden saknar blodkärl drar de odlade köttbitarna åt det vitrosa eller gulrosa hållet. Forskarna måste alltså få till en mer köttlik färg för att göra det mer aptitligt.

Det är som synes en lång väg kvar innan odlat kött (eventuellt) finns på marknaden. Processen är i nuläget väldigt kostsam, men om den lyckas har den stor positiv inverkan på miljön. Hur framtiden ter sig beror också på intresset från allmänheten och finansiärer.

Vi är nyfikna på dina tankar, kan du tänka dig att äta odlat kött? Du kan svara på veckans fråga här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.