Mycket slarv med bröstcancermedicin


En studie i Mellansverige visar att nära en tredjedel av alla kvinnor som får hormonbehandling mot sin bröstcancer slarvar med medicineringen. Antingen följer de inte ordinationen som tänkt, eller så slutar de att hämta ut medicinen på apoteket. Det rapporterar Upsala Nya Tidning.

Under tre år har forskarna undersökt hur ofta kvinnorna hämtar ut sina receptbelagda läkemedel. Det har gett de ett indirekt mått på hur följsamma kvinnorna är i sin behandling, eftersom det först krävs att de går till apoteket och hämtar ut den.

Efteråt kunde man se att var nionde kvinna slutade hämta ut receptet och var femte löste ut det så sällan att det måste ha gått flera dagar som hon var utan tabletter. Närmare analyser visade även att det huvudsakligen var äldre, ensamstående och kvinnor med mindre tumörer som slarvade mest med behandlingen. Även kvinnor födda i Sverige eller inom Norden var mer noggranna med sin medicinering.

Vad de däremot inte kunde bekräfta var en teori om att dålig följsamhet skulle kunna ha ett samband med att lågutbildade kvinnor har sämre prognos än vad högutbildade med bröstcancer har.

Studien omfattar drygt 1700 patienter med bröstcancer och att det är så många som inte sköter sin behandling är oroväckande, menar Henrik Lindman, överläkare vid Akademiska sjukhusets cancerklinik. Av tidigare forskning vet man att hormonbehandlingen kraftigt minskar risken att få återfall och kanske dö i bröstcancer.

Varför dessa kvinnor på egen hand väljer att avbryta sin hormonbehandling är oklart, men forskarna tror att besvärande biverkningarna kan vara en anledning. Utbudet på läkemedel som förebygger återfall är idag så stort att kvinnorna istället borde tala med sin läkare och hitta en alternativ lösning.

Henrik Lindman säger till Åke Spross på Upsala Nya Tidning att det är viktigt att informera patienter med bröstcancer om vad de har att vinna med en kontinuerlig hormonbehandling.

Du kan även läsa Kunskap i samband med cancerbehandling viktigt och Allt om bröstcancer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.