Gel ska mildra smärtan vid förlossning


Det gör ont att föda barn, vilket gör att allt fler kvinnor ber att få smärtlindring. Vanligast är det bland förstföderskorna, men även bland omföderskorna syns en ökning för ryggbedövning vid förlossningen.

Ryggbedövning är den mest effektiva metoden för att lindra smärtan, men den sker inte helt utan komplikationer. Bedövningen måste utföras av en narkosläkare och det är en avancerad metod, som även kan dämpa värkarbetet och göra att förlossningen drar ut på tiden.

Dessvärre saknas det i dag bra alternativ till ryggbedövningen och det vill professor Gunvor Ekman-Ordeberg och hennes forskarkollegor ändra på. Tyvärr är det många kvinnor som förknippar förlossningen med smärta, men självklart ska det inte behöva göra så ont. Därför har de nu tagit fram en smärtlindrande gel som bedövar lokalt i livmoderhalsen.

Den första studien äger rum i vår och då ska den testas på 200 kvinnor mellan 18 och 33 år som ska sätta in spiral. Hälften av kvinnorna ska då få gelen på sin spiral, medan den andra hälften fungerar som en kontrollgrupp. Om resultatet visar sig enligt förväntan kanske läkemedlet kan användas vid legala aborter, missfall, skrapningar och livmodersundersökningar. Först efter det kan det komma att användas vid förlossningar, säger forskarna.

Det är ett tufft arbete att forska fram bättre smärtlindringsmetoder för kvinnor. Dels kan det vara knepigt att övertyga folk om det viktiga med forskningen och dels tar det lång tid att utveckla läkemedlen. Det känsliga fostret gör att läkemedel som används i samband med förlossning måste anpassas väldigt noga. Det gör att det kan ta så mycket som 30 år att få fram ett tillräckligt bra läkemedel.

Man får därför betrakta forskning som denna som ett litet ljus i mörkret, samtidigt som det är helt fantastiskt att vi är en bit på vägen och det kan ge många kvinnor hopp (och kanske även papporna? Läs inlägget om pappornas känslor inför förlossningen här).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.