Fredagsinspiration: Chip ersätter sprutor & Omelett med krabb-stuvning

Tekniken vilar aldrig och bra är väl det. Det betyder att nya och bättre innovationer alltid är att vänta. Lika stor plats som tekniska prylar i form av datorer, mobiler och surfplattor har i vår vardag, lika viktig är den inom medicinen.

I dag går det till exempel att läsa på flertalet nyhetssidor om ett mikrochip som i framtiden kan komma att ersätta sprutorna. Hittills är det bara sju danska kvinnor med benskörhet som har testat utrustningen, men enligt forskarna ser framtiden lovande ut.

Mikrochipet opereras in under huden på magen och levererar medicinen. Därmed slipper patienten ta dagliga injektioner med spruta. Själva medicindosen programmeras in i chipet, som sedan kan sköta sig självt. Patienten behöver inte göra någonting, vilket kan kännas skönt för de som vanligen tvingas ta spruta och tycker att det är besvärligt.

Det är dock för tidigt att börja använda utrustningen redan nu, det krävs både fler och större prövningar innan dess.

Inopererad elektronisk medicinsk utrustning i sig är ingen nyhet, pacemaker har till exempel funnits länge. Det fantastiska med mikrochipet är dock att den möjliggör leverans av kemiska substanser som läkemedel. Innan var det bara elektroniska signaler som kunde levereras.

Tack vare det fina resultatet kan det öppna för en ny era inom telemedicin, säger forskarna.
Läs mer om mikrochipet här

Eftersom det äntligen är fredag får vi snart njuta av helgen. Dessvärre är den ju bara två dagar lång och sedan börjar en ny vecka igen (tråkigt men sant!). Därför måste vi passa på att njuta av den tid vi har och uppskatta alla fina stunder. Ingen vet det bättre än vår krönikör Mia Olsson och nya krönikan kan du läsa här

Omelett med krabbstuvning


Fördelarna med omelett är många. Det går snabbt, det är hur enkelt som helst och det passar som frukost, lunch eller en lätt middag.

I den här versionen kombineras omeletten med en krabbstuvning, men det går minst lika bra att toppa den med exempelvis tonfisk, skinka, grönsaker, svamp eller dylikt. Välj efter egen smak! Klicka här för hela receptet på www.doktorn.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.