Förlossningen ett obehagligt inslag för pappan


Hur upplever pappan förlossningen? Den frågan ställde barnmorskan Margareta Johansson i en enkätundersökning till 1000 blivande pappor. Bland de tillfrågade svarade en fjärdedel att förlossningen var stressande, läskig och rent utav grotesk.

Rädslan som många pappor känner inför förlossningen är inte lätt att prata om. Många anser det skamligt, eftersom de förväntas ha en roll som stöttepelare till modern. Margareta Johansson menar att det tyvärr har blivit lite tabubelagt i och med att det ska vara en sådan lycklig tid, då hör det inte till att känna rädsla eller obehag.
Babygruppen erbjuder kurser för blivande föräldrar

Det finns flera skäl till varför förlossningen inger negativa känslor. Dels handlar det om att tvingas se kvinnan lida, men även akut kejsarsnitt, underbemanning på förlossningskliniken och en känsla av att partnern inte har fått tillräckligt med vård spelar in.

Man ska dock påpeka att förlossningen inte enbart förde med sig negativa känslor, de blandades även med positiva upplevelser för de allra flesta.

Undersökningen gav även en känga till vården. Uppemot hälften av papporna var missnöjda med den information de hade fått angående det nyfödda barnets vård och behov. Det är ett kraftigt underbetyg för våden, vilket gör att Margareta Johansson anser att de borde involvera papporna mer. Det skulle gynna alla parter, inte minst barnet.

Tips på artiklar relaterade till förlossning:
Förebygg negativa tankar vid förlossning
Överviktiga löper dubbelt så stor risk vid förlossning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.