Baksidan av massvaccinations- programmet 2009

Både TV och digitala medier rapporterar i dag om konsekvenserna som massvaccineringen av svininfluensan 2009 förde med sig. Sverige var det land som vaccinerade flest och bäst i hela världen, hela 60 procent av befolkningen lät sig vaccineras. Men var det värt det?

När svininfluensan gjorde entré var Sverige ett av fyra länder som hade som mål om att massvaccinera befolkningen. Vi lyckades så till den grad att över 5 miljoner människor tog sprutan. Samtidigt var vaccinpolitiken runt om i EU-länderna mycket varierad. Polen ansåg till exempel att svininfluensan var lindrigare än vanlig säsongsinfluensa och valde att inte införa vaccinering överhuvudtaget.

Så här i efterdyningarna av vaccineringen har man kommit fram till att totalt sex dödsfall undveks tack vare vaccinationen. Det är 0.31 dödsfall per 100 000 invånare – samma siffra som i Tyskland, bara att där var det endast
8 procent av befolkningen som vaccinerades.

Ingen vet varför dödssiffran är densamma i Sverige och Tyskland när skillnaden i vaccinering var så stor. EU:s smittskyddsinstitut, ECDC, håller fortfarande på och utreder vad som kan vara förklaringen till vaccinationsresultatet i olika länder.

Något som också har diskuterats är de biverkningar som en del människor ådrogs efter att ha vaccinerats med Pandemrix mot svininfluensan. Kroniska skador som extrem trötthet, svåra smärtor i muskler och leder, lugnsjukdomen sarkoidos och ansiktsförlamning är exempel på symtom.

Särskilt barn och ungdomar insjuknade i narkolepsi i samband med vaccineringen. Varför det blev så har läkarna inget svar på, vilket gör det mycket svårt för de att få den hjälp de behöver.
Svininfluensan kan ligga bakom narkolepsi

Pandemikampanjen är en av de mest kostsamma insatserna i svensk sjukvårds historia. I samband med vaccinationskampanjen utlovade myndigheterna att inga svåra biverkningar var att vänta, ändå gick det som det gick. I nuläget är det 177 personer som lider av narkolepsi orsakade av vaccinet Pandemrix och antalet växer. När det begav sig hade man ingen aning om att det kunde orsaka narkolepsi, men i dag vet vi bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.